lauantai 3. syyskuuta 2016

Kokeilemassa

Tänään oli oman kylän rally-tokokokeet. Olin ihan hilkulla ilmoittaa pönen mestariin. Eihän se osaa kaikkia kylttejä, esim. seuraten kolme askelta peruuttaen oikealla on jotain mitä ei ole edes treenattu, ja käytösruudun kolmen minuutin seisominen jäisi varmasti kanssa tekemättä, siinä on kestoa ehkä puoli minuuttia. Merkille se toki vanhana tokokoirana osaa mennä, mutta yllättäen yksissä treeneissä alkoi sotkea merkkiä kyltteihin ja mitä enemmän treenasin, sen enemmän sain koiran sekoamaan ja jopa paineistumaan. Ylipäänsä ratarutiini on aivan hukassa ja edelleen jos vaikeita kylttejä sattuu useita peräkkäin, pakka hajoo. Se ei vaan ole mitenkään sama asia tehdä yksittäisiä temppuja ilman kylttejä kuin tehdä rataa, ja rataa ja koko kokonaisuutta käytösruutuineen on treenattu liian vähän. Mutta ei sitä koskaan tiedä millaiset kyltit kokeeseen sattuu, ja mulla on nyt sellainen polte kisata pönen kanssa kun vielä voin.

Kysyin onko kokeessa tilaa ja mihin mennessä pitää ilmoittautua, ja jäin sitten miettimään. Sitten joku päivä keksin, että voisin mennä nollakoiraksi, ja samalla ilmoitin Sienen voittajaan nollailemaan. Harmittaa, että pönen voittajan kokeet käytiin liian aikaisin, nyt kun se osaisi ne jutut niin se ei saa enää mennä voittajaan. Yritän välttää tätä Sienen kanssa, siksi en halunnut ilmoittaa sitä nyt viralliseen kokeeseen ettei se vaan vahingossa saa vielä tulosta. Kokeeseen pitäisi mennä vasta kun koira on oikeasti valmis.

Nollakoiran on tehtävä kokeenomainen suoritus sikäli, että koiraa ei saa palkata tai normaalia enemmän hypyttää/riehuttaa kesken radan, siis mitään mikä kohtuuttomasti häiritsee käytösruudussa olevaa. Kylttejä ei kuitenkaan tarvitse tehdä sääntöjen mukaisesti, vaan tarvittaessa voi käyttää apuaskelia, muita ylimääräisiä apuja, tai vaikka jättää jonkun vaikean täysin välistä ja tehdä siinä vaikka istuminen tms. Pääasia että pyörii siellä kentällä samalla alueella missä rata menee ja viettää siellä sen keskivertosuorituksen verran aikaa tehden jotain. Halutessaan suorituksesta saa tuomarin arvostelun viralliselle lomakkeelle, tästä pitää muistaa mainita ennen luokkaa, jotta varaavat ylimääräisen lomakkeen nollakoiraa varten. Toki jos meinaa kauheasti tehdä omia temppujaan, eikä edes yrittää suorittaa oikeaa rataa, arvostelu on ehkä vähän turha.

No, tänään oli sitten se päivä. Koe alkoi mestarilla. Pöne, mites meni noin niinkun omasta mielestä?

"No, ups."

Käytösruutu oli istuen oikealla. Pientä kitinää, mutta pääosin aika ok, katseli toista koiraa ja välillä piti kontaktia minuun (mulle on ihan sama mihin se katsoo, kunhan on rauhallinen ja hiljaa). Radalla oli spiraali ihan lopussa käytösruudun edessä, ja kun toinen koira tuli siihen, pöne tosi kivasti luopui ja katsoi mua sen näköisenä, että nyt olen pätevänä ja saan nakkia! Oli ihan kiva fiilis mennä palkkaamaan se sitten kehän ulkopuolelle. Kolme minuuttia tuntui pitkältä ajalta, tätäkin niin pitäisi treenata... olen aivan liikaa tuudittautunut siihen että kyllä ne istua ja maata osaa. No osaa toki, mutta aika on silti pitkä, ja olisi ehkä reilua vähän treenailla, eikä vaan mennä kokeeseen.

Luokassa oli 9 koiraa, joten ehdin hyvin viedä omani välissä autoon. Omalle vuorolle saapuminen oli taas vähän vaikeaa, olin vähän aikasessa enkä oikein tiennyt miten virittelisin koiraa. Se hieman kitisi ja oli aika kuutamolla. Lähtöönkin mentiin kovin nollatilassa. Alkurata oli tupeksimista koska koira ei tehnyt mitä piti. Edestä puolenvaihto vasemmalta oikealle epäonnistui, ei ollut yhtään kuulolla. Uusin, sitten oli parempi, joskin kaukana siitä mitä osaa. Sen jälkeen liikkeestä maahan - kierrä koira, mistä ei taas meinannut lähteä mukaan, kun uppoutui ajatuksiinsa ja juurtui maahan. Houkutuksessa jätätti, sen jälkeen oikealta eteentulo onnistui. Täällä jossain alkoi heräillä, sitten parin kyltin jälkeen 2x oikea tk meni ihan pipariksi ja koira hyppi mua vasten. En viitsinyt edes uusia. Sen jälkeen puolenvaihto takaa ja putki, jota ei olla, ööh, ikinä treenattu... no aika kovaa se sieltä ulos tuli ja hallintaan otto vähän kusi, tästäkin yllättäen -10 :D Loppua kohti se sitten alkoi tehdä kaikkea mitä sen ei olisi pitänyt tehdä, ja mm. valkovuokko koira vasemmalla meni kanssa johonkin ihme volttiin. Lopussa ollut spiraali oikealle koira oikealla oli sitten vihdoin sellaista kivan tuntuista, oli tosi hyvin mukana. Maali tuli siis sikäli sopivaan saumaan, että tästä pääsi palkalle (sinne kyllä sitten taas mentiin vinkuen, voi huoh miksi vein sen tässä-käskyllä enkä pitänyt seuraamassa koko ajan)...

Pönelle jäi 64p ja tuomarin kirjoittama "olipas hänellä kivaa!" kuvaa tätä esitystä erittäin lyhyesti ja ytimekkäästi. Ehkäpä pönen olisi aika jäädä eläkkeelle. En saa sitä pysymään paketissa. En edelleenkään osaa valmistella sitä radalle niin että se olisi sopivassa vireessä. En saa sitä tekemään parastaan radalla, se ei todellakaan yritä tehdä oikein niin kuin Sieni yrittää, se enemmänkin yrittää vain selviytyä.

Sieni suoritti ensin voittajaluokan 2min vasemmalla istumisen. Sieni istui oikein kivasti, kunnes noin 1,5min kohdalla ei enää jaksanut istua ja lösähti makaamaan. Käskin sen takaisin sivulle, ei edes ekalla noussut, mikä kertoo juuri siitä, että vire lösähti. Sienenkin kanssa pitäisi treenata käytösruutua tosi tosi paljon enemmän, nimenomaan sitä oikeaa pitkää aikaa. Kyllähän sekin nyt osaa istua ja maata ja pysyy paikallaan, mutta eihän se riitä. Mielentila tässäkin liikkeessä on oleellinen, ja sitä ei kyllä saa ellei kouluta. Sienelle nyt siis sähäkkää palkkaa istumisesta, että vire pysyy vähän ylempänä ja jaksaa pitää asentonsa.

Rata oli Sienelle tosi kivan oloinen, ei lainkaan puuduttavaa spiraalia eikä pujottelua, vain yksi eteentulo, oikealla seuraaminen oli vain parin kyltin mittainen. Peruutuksen päätin jättää tekemättä ja ottaisin sillä kyltillä vain perusasennon. Sienenkin toin vähän liian aikaisin odottamaan vuoroaan. Eikä mulla ole sillekään mitään rutiinia, tai en jumaliste edelleenkään osaa noudattaa niitä mitä olen ajatellut tekeväni! Se kerkesi siinä bongailla vanhoja tuttuja ja luoda uusia, yksikin nainen erehtyi sössöttämään sille vähän, niin koira loikkasi niin että kahvit lensi kupista. Kai musta oli vaan kivaa kun se oli niin onnellinen, eikä ahdistunut, vaikka mua jännitti. No, olisi pitänyt ottaa se vähän aiemmin käy siihen -odotukseen eikä antaa sen sosialiseerata niin pitkään, nyt mentiin vähän turhan matalassa työskentelyvireessä lähtöön. Se kuitenkin kokosi itsensä aika kivasti. Viidentenä oli 360 vasempaan (koira vasemmalla), siinä se kääntyi niin laiskasti, että saatiin -10 varmaan rintamasuuntavirheen takia. Mua meinasi taas alkaa ärsyttää tämä, en tiedä eikö se osaa vai eikö se vaan viitsi. On mulle sanottu, että osaa kyllä muttei viitsi, mutta on se kummallista miksi käännökset on siitä tyhmiä mutta muut liikkeet ei? Jos asenne olisi kaikkeen se blaah, asia olisi eri, mutta nyt kyse on vain käännöksistä ja muuta on kyllä kivaa tehdä.

Houkutukseen mentiin ihan kivasti, ei jäätynyt. Tätä pitäisi taas muistaa treenata, viretreenit sekä merkeille että houkutukseen siis ohjelmistoon. Sitten oli puolenvaihto jalkojen välistä. Oikealla puolella käännös oikeaan kusi täysin, ei ollut yhdenaikainen eikä koira kääntynyt takaosalla, -10. Eteen tulo onnistui hyvin, samoin puolenvaihto takaa takaisin vasemmalle. Peruutuksen tosiaan jätin kokonaan yrittämättä kun ei sitä ole vieläkään opetettu - toukokuun kokeen jälkeen muistaakseni sanoin tekeväni niin...? On vaan niin paljon kaikkea, eikä ole hyvä idea opettaa sataa asiaa yhtä aikaa. Ehkä nyt täytyy unohtaa kuukaudeksi ennen SM-koetta tokon ruudut ja kaukot ja tunnarit, ja tehdä vain rallya. Kyllä mä kuukaudessa opetan sen peruuttamaan ja kääntymään oikean puolen seuruussa, ainakin jotenkin. Lopussa oli vielä molemmat oikeaan (koira vasemmalla), se on treeneissäkin ollut vaikea ja nytkin siihen tuli sellainen "takaa, takaa, takaatakaaTAKAA!" käskytys että sain sen pelastettua (-1). :D Kaiken kaikkiaan Sieni kuitenkin pysyi hirveän kivasti kuplassa mun kanssa ja oli tosi hyvä mieli mennä palkkaamaan se radan jälkeen. <3 Viis siitä, että pisteitä jäi vain 56p ja palaute "taitavaa tekemistä, käännökset tarvitsevat treeniä".

Suosittelen ehdottomasti nollakoiraksi menoa, paitsi että se on hyvä tapa mennä kokeilemaan seuraavaa luokkaa, siinä saa myös hyvin rikottua normaalin koerutiinin ja pääsee heti käytösruudun ja radan jälkeen ulos palkkaamaan koiran. :) Lisäksi jos on joku vaikea kyltti tai tietty juttu mikä kokeessa ei toimi vaikka treeneissä sujuisi, nollakoirana sitä voi vähän "kouluttaa" radallakin ts. uusia vaikka niin monta kertaa, että koira tekee kunnolla, ja jatkaa vasta sitten. Tai pysähdellä ylimääräisä perusasentoja jos sillä saa koiran rauhoittumaan, tai mitä nyt haluaa. Kunhan tosiaan muistaa, että käytösruutulainen on oikeasti tekemässä koesuoritusta eikä häntä saa häiritä sen enempää kuin normaali koesuoritus radalla olisi.

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Mä oon kerran ollut nollakoirakkona voittajassa, kun ei tuo ole vielä tarpeeksi valmis kisaamaan. Olis kyl muuten tullut tuostaki tulos.:D Mut siis nollakoirakkona oleminen on kyl kannattavaa kun voi treenata ja saa ilmaisen kisaharkan/möllin ja vieläpä oikean tuomarin arvioimana.:)

laura kirjoitti...

Joo, kyllä mäkin ehdottomasti menen uudestaankin jos on mahis! Kovin kauas nyt ei viitsi ehkä ajella, mutta onhan noita kisoja tässä lähelläkin.