keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Pieksämäki

Vuokrattiin Pieksämäen halli neljälle ihmiselle. Kaksi tuntia on aivan liian lyhyt aika. Jaettiin se 2x10min per naama yksilöaikaa ja loput 40min yhteistä paikkamakuu- ja häiriötreeniaikaa. Kymmenen minsaa on ihan riittävä aika treenata koiraa kerrallaan noin niin kuin koiran kannalta, mutta yllättävän vähän siinä kerkiää tehdä. Iso osa ajasta menee liikkurin ohjeistamiseen, siirtymiin ja analysointiin sekä korjausehdotuksiin jos kaikki ei mene heti kuten oli tarkoitus. Ensi kerralla siis ehdottomasti paljon enemmän aikaa! Tänään meno oli mun osalta ainakin sitä, että yritin pitää suuni kiinni enkä kommentoi, että kaikki aika ei pala siihen.

Omista otin ensin Sienen ja tarkoituksella vähän etuajassa, että edellinen koirakko on vielä tekemässä ja joudutaan venaamaan. Odotteluita pitäisi treenata paljon enemmän, ei kokeessa kuitenkaan onnistu koskaan viemään koiraa suoraan autosta virittelyiden kautta kehään. Yritin myös kehittää kauhean jännityksen mutta se ei onnistunut kovin hyvin, mutta ehkä mua vähän normitreeniä enemmän stressasi.

Sienelle ensin kehään meno ja seuruun alkapaikkaan ohjaaminen. Käskytys liikkeelle ja palkka (karvapatukka) heti ekoista askeleista. Toisella toistolla seuruutin vähän pitempään, metrin tai pari, ennen palkkaa. Oikein hyvä!

Sitten luoksetulo, omat merkkikartiot oli valmiina. Hallin nurkasta yleisöä kohti. Käskytyksessä ei ongelmia, otin läpijuoksuna vauhtipalkalla ja hyvin teki koira.

Nouto omalla kapulalla, heitto oli aika lyhyt mutta kapula kieri pitkään. Koira katsoi sen ja otti sitten kontaktin minuun, ei sille sellasta ole opetettu mutta hyvä vaihtoehto olisi. Palkka nostosta heti kun kääntyi mua kohti. Oli näpsäkkä meno ja siisti nostokin, se ei ole pitkään aikaan tehnyt sitä raivostuttavaa kapulan tappamista - kop kop... muistaakseni tässä vaiheessa sai patukan sijaan vinkupallon ja vähän rallattaa sen kanssa. Patukka alkoi olla jo aika hiekassa ja koiraa inhotti se.

Sitten vähän kaukoja. Pyysin liikkurin oikeen kovasti häiritsemään ja huitomaan kunnolla mun ja koiran välissä. Liikkuri vielä käskytti vaihdot sanomalla "käsky". Eka istumaan nousu oli ihan super ja siitä hyvillä mielin palkka, kuten olin ajatellutkin. Vingutteluiden jälkeen uusi setti, nyt otin koko sarjan i-m-i-m. Toisen istumaan nousun aikaan halliin tuli joku ja koira vilkaisi olkansa yli sinne, mutta teki ihan tosi kivasti ja istumisetkin oli kunnolla pystyt, eikä korppikotkakyyryt (jää helposti kyyryyn jos paineistuu).

Hyppy istumiseen asti, siitä pallo.

Lopuksi oli vielä vähän aikaa, joten tehtiin kontaktia perusasennossa. Häirikkö teki liikehäiriötä eli kierteli meidän sivuilla, edessä ja vissiin takanakin hiekkaa potkien. Sieni oli ihan super. Annoin sitten vinkupallon häiriöksi ja se oli jo aika paha, vähän korvat ja silmät muljui ja teki mieli vilkuilla, mutta varsin kivasti se selvisi tästäkin. Tätä voisi tehdä taas kuurin, on vähän unohtunut.

Töppönen aloitti vuoronsa siruntarkastuksella, käytin vierasta ihmistä. Ensin kolme toistoa vieraan koiran karvapatukkalelulla. Sitten pari toistoa vepemerkkilipulla. Olisi vielä ollut yksi iso solumuovi-tms-materiaali oleva rulla (vähän ku rullattu makuualusta), mutta päätin että koiraa on kiusattu ja tarpeeksi ja tehdään välillä muuta. Kävin aina pyörähtämässä ulkona ja mentiin uutta toistoa varten takaisin sisälle eteiseen siruntarkastajan luokse. Karvapatukalla vikalla toistolla oli häntä pystyssä ja koira ihan ok, muuten kyllä korvat lintassa ja sen oloisena että härki nyt sitten mutta ei tää kivaa kyllä ole. Jes-palkkasanaan se reagoi aina tosi voimakkaasti ilahtuen. Jatkamme harjoituksia. Oli varsin valaisevaa nähdä Tanjan Kirsikan käsittelytreenit ja ehkä mä sain jotain ideoita siitä.

Eteenmenokuppi vietiin valmiiksi mudin näkemättä, sitten tehtiin seuruuta. Alkuun ihan vähän muuten vaan ja sitten kahden vieraan ihmisen muodostamaan henkilöryhmään. Alkuun tuttuun tapaan jänskätti mutta pari kertaa pallon saatuaan sen itseluottamus nousee niin että se ei välitä enää ihmisistä. Ei vaikka menin niin lähelle sivulle että koira koski vieraita tai peruututin sen niin että se istui vieraan jaloilla selkä vierasta kohti. Näitä sille pitäis tehdä kanssa paljon lisää ja varsinkin aina kun on ei-niin-tutut ihmiset tarjolla. Seuruu oli kivavireistä mutta se painoi ja edisti aika törkeesti, enkä malttanut olla henkilöryhmässäkään vähän puuttumatta. Vaikka olikos se niin että vain yhtä asiaa pitäisi treenata kerrallaan... :P Sitä paitsi minusta se saisi mieluummin vetää vietin vähän överiksi henkilöryhmässä, tulkoon sitten kylkiäisenä edistäminen ja painaminen. Mieluummin se kuin jännitysjätättäminen.

Lopuksi eteenmenoa. Kuppi oli ihan seinässä kiinni ja koira ei sitä nähnyt, se kaarsi oikealle luoksetulomerkeille. Olin just huutamassa pois uutta lähetystä varten kun se bongasi kupin ja rynni sinne. No vein sinne uudet namit ja otettiin toinen, tottahan se nyt oli aivan luotisuora kun se tiesi mihin juosta. Suoruutta pitäisi edelleen vahvistaa.

Yhteisellä ajalla ensin paikkamakuu tokotyyliin. Sieni oli Carman ja Kirsikan välissä. Olin 2min piilossa. Jätössä ennakoi vähän maahan (?) kun käskytin muut, makasi hyvin suorassa menemättä lonkalleen ja lopussa ihan kelpo sivulle nousukin. Sitten toinen kierros, vaihdoin koiraa. Mudi oli ensin vähän aikaa rivissä perusasentoa harjoittelevan Carman ja paikkamakuuta tekevän Kirsikan välissä. Jäin ihan lähelle ja palkkasin kun oli rauhassa. Sillä oli ihan levollinen ilme. Sitten siirsin koiran eri kohtaan ja lopuksi vielä kolmanteen kohtaan niin, että se oli naama Kirsikkaa ja Jyrkiä kohti. Ei sitä ruvennut ahdistamaan, palkkasin pari kertaa purkista maksalaatikolla, mikä oli siitä normaalia namia paljon vaikuttavampaa. Lopuksi vielä yleinen härdelli, en hakenut enää Sientä vaan tämä oli vain mudille. Tehtiin ohituksia ensin koirat ulkopuolella ja sitten sisäpuolella. Vähän alkuun ahdisti ja tiputti kontaktia kohdalla, toistoilla parani oikein hyväksi. Pyysin että muut ottaa luoksetuloa, juoksevat koirat sitä nyt kyllä vaan stressaa ja se reagoi niihin kääntymällä tuijottamaan. Kehuin ja palkkasin ja ilme pysyi kyllä ihan kohtuu rentona, mutta levollisempi se on silloin kun muutkin makaa tai on rauhassa, vauhti saa sen pelkäämään että ne tulee mudin luokse. :/ No, jossain sen pehmeyden on tultava ilmi ja tämä on nyt se paikka missä rysähti. Se ei vain kestä että kenenkään koira karkaa meidän luokse, oli se ystävällinen tai ei. Jotain hyppyä, haukkua, sivulle tuloja ja sellasia siinä kanssa pelleiltiin, lisäksi seuruutin sitä Ansku-collien ympärillä häiriöksi heille. Ja oli se hyvää häiriötä mudillekin, alkuun taas jänskätti mutta kyllä se siitä yli pääsee kivasti.

Lopuksi käytiin rannalla Janitan koirien ja Kirsikan kanssa. Sienellä ja Kirsikalla meni leikit aika hyvin yksiin ja niillä oli kivaa.

Oli tosi kivat treenit, kiitos kaikille! Pian uusiksi! :)

Ei kommentteja: