lauantai 13. heinäkuuta 2013

Fysioterapiassa

Käytiin fyssarilla Jyväskylässä asti. Sain suositteluita ko. ihmisestä ja olinkin oikein tyytyväinen, kannatti ajaa tuonne asti! Otin mudin ensin, olin varoittanut että se ei ole sosiaalinen ja saattaa tarttea kuonokopan kaikkien rauhallisuuden takaamiseksi. Käytiin ensin ft-huoneessa juttelemassa, mentiin ulos katsomaan liikkeet ja sitten takaisin sisälle aloittamaan hoito. Koira oli ekalla käynnillä stressaantunut ja sen näköinen että ei sitten varmasti tartte koskea, vastaanotto oli eläinklinikan yhteydessä ja kuka nyt eläinlääkäristä tykkäisi. Ei ainakaan mudit (Sieni ei ehkä tajunnut :D). Ulkona se rentoutui ja uudestaan sisälle mennessä laitoin sen istumaan. Vähän mulkoili kun ft rauhallisesti lähestyi ja laittoi kädet koiran iholle, mutta oli jo aivan eri tuntuinen ja rentoutui koko ajan enemmän. Lopputunnista koira teki jumppaliikkeitä takapuoli ft:n jalkojen välissä pidossa ft:n käsissä olevien namien perässä ja antoi taivuttaa kuten mikä tahansa normaali koira :) Mudihan oli tasaisen kireä ja tukkeessa joka puolelta. Osin kuulemma varmasti vaikuttaa se, että koira jännitti klinikalla, mutta pelkän jännityskireyden piikkiin ei missään nimessä mene vaan tilanne on oikeasti aika ikäväksi päässyt. :(



ANAMNEESI: Agility, tokovalio, pk-voittajaluokassa. Kyynärät, lonkat ok. Menee herkästi jumiin, hierottu, menee silti herkästi uudestaan, nuolee tassuja. Rtg todettu viimeisen lannenikaman puuttuvan, muuten siistit kuvat. Hieroja huomannut erityisesti kaulan alaosassa kireyttä.

STATUS: Liikkuu lanneselkä pyöreänä, liike muuten symmetristä. Istuma-asento hyvä. Oikea scapula eli lapaluu koholla vrt. vasempaan, kireyttä hartioissa? C- rangan kierto ja sivutaivutus vasemmalle jäykempi. Lannerangan nikamissa keskiosassa ojennus- eli extensiojäykkyyttä, samoin L-S välin ja takaosan ojennusliike rajoittunut. Molemmin puolin taka- ja etureidet ovat kireät, lonkkien liikeradat jähmeät. 

Fysioterapia: kotiharjoitteeksi: 
-niskan taivutus namin kanssa vasemmalle lähelle kyynärniveltä
-lanneselän ojennussuuntainen harjoite etujalat tasolla, namin kanssa niskan ojennus jonka kautta saadaan ristiselkään ojennusliike ja samalla etureisiin venyttelyt
-kylkimakuulla takajalkojen etu- ja takareisivenyttelyt, samoin etujalkojen venytykset eteen ja taakse päin, muista ottaa lapa mukaan venytykseen, toistovenyttelyt esim. 10 toistoa suuntaansa. 




Sitten vaihdoin koiraa, Sieni ei käynyt ensin sisällä vaan sai suoraan liikkua pihalla ja sitten mentiin huoneeseen. Se oli yllättävän vähän syliin punkeava, sen verta jännitti kuitenkin klinikalla? Sen oli myös ehkä jopa mudia vaikeampaa rentoutua käsittelyyn kylkimakuussa pöydällä. Sitä vähän käsiteltiin reisistä ja se selvästi ei tuntunut kivalta, yritti varsin pontevasti välillä ylös. Namitemppuihin kun päästiin niin mielialakin kohosi kovasti ;) Sieni on jumipaikoista päätellen uinut liikaa ja se on myös varonut huonomman lonkan puolta. Hätä ei ole vielä käsillä, tultiin just sopivaan aikaan ja asialle onneksi voi tehdä varsin paljon. Suositteli varaamaan sille hieronnan vaikka pelkän oikean lonkan käsittelyä varten, nyt ei ollut aikaa availla siitä kuin osa jumeista. Lisäravinteista oli myös juttua ja suositteli niitä, lisäksi öljyjä (rasvahappoja), erityisesti näiden yhteisvaikutus on positiivinen. Harrastuksiin ei suostunut ottamaan suoraan jatka vaan/lopeta heti -tyylillä kantaa, mutta juteltiin aika pitkään ja lopputulos oli se, että kannattaa seurailla koiraa. Muutama pk-hyppyeste silloin tällöin ei riko sitä, säännöllinen rasitus (kilpatason tavoitteellinen agility) sen sijaan on pahasta. Ulkona riehumisia ei tarvitse rajoittaa yhtään, jos koira omaa tahtia juoksee ja hyppelee metsässä niin antaa hyppiä.
 
ANAMNEESI: Sienellä todettu rtg- kuvauksissa lonkat C/D.

STATUS: Ravissa ponnistaa oikealla takajalalla lievästi heikommin, istuma-asennossa oikea polvi siirtyy edemmäs, lonkan saaminen koukkuun istuma-asennossa hankalampaa vrt vas. Oikeassa lonkassa lievä liikerajoitus flexioon eli koukistussuuntaan ja kohtalainen liikerajoitus extensioon eli ojennussuuntaan. Oikea kylkikaari on pyöreämpi, th-ranka kiertyy oikealle, kylkivenytyksissä vasemman kyljen venytys vaikeampaa. Kyynärvarren koukistajissa lievää kireyttä. 

Fysioterapia: fysioterapiatutkimus, katsotaan kotiharjoitteeksi oikean lonkan koukistusharjoite, eli polvi kylkikaareen-venytys, samoin etureiden venytysliike jalkaa taakse päin vieden keskiliikeradalla, ei viedä aivan ääriasentoihin. Istuma-asennon harjoittaminen (esim. koiran kokoisen tason päällä), korjataan kintereistä auttaen istuma-asento mahdollisimman hyväksi, koiran lantio tai rintakehä ei saa lähteä kiertymään korjausliikkeen seurauksena. Vasemman kylkikaaren venytys namin kanssa lonkan, polven ja kintereen korkeudelle.


Sieni sai istua pitkään ja sitä korjaamista katsottiin siinä monta toistoa. Kädestä pitäen kun näytettiin, mäkin näin että on se vaan vänkyrässä. Se myös menee maahan helposti vähän "lyhyenä" ja oli tosi oudon näköistä kun se korjattiin "pitkäksi", se näytti ihan mäyräkoiraksi venyneeltä. Sitten se teki niitä venytyksiä, että ft pitää takapäästä kiinni ettei jalat liiku ja pää vaan kääntyisi. Kireämmälle puolelle se ei vain taipunut ja kun ei yltänyt namiin, se rauhoitteli nuoleskelemalla huuliaan ja oli ihan surkean näköinen. Just sellanen, mitä se on välillä ollut treeneissä, ja mä olen tuskaillut että mistä ihmeestä se nyt otti itseensä ja meni ihan luimuksi vaikka mitään ei tapahtunut. Vaan taisipa tapahtua, ehkä olen pyytänyt jotain mitä se ei ole pystynyt tekemään :( Kyse ei olekaan henkisistä jutuista vaan fyysisestä! Mun silmät aukesi nyt ihan eri tavalla näkemään ton koiran. En nyt ole siitä lonkasta niin huolissani, ft oli hyvin positiivisella mielellä ja uskon että hoito auttaa. Enemmän järkytyin miten paljon meidän motivaatio-, pehmeys- yms. ongelmista saattaakin olla ihan täältä peräisin. En tiedä miten se niin jumissa oli, en mä ole osannut ollenkaan ajatella, kun se ei kuitenkaan varsinaisesti näy oikein missään. Ne on vaan niin mestareita peittämään kipunsa. Näillä puheilla voisin lämpimästi suositella jokaista käyttämään koiransa osaavalla fyssarilla. Eikä se tekisi pahaa itselleenkään, mutta toista sataa koirien hoitoihin ei tuntunut edes pahalta, mutta koska mulla muka on sellaset rahat laittaa itseeni....

3 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Voi vimpula kun oisin tienny sun olevan täällä meillä päin. Olis käyty hallilla pyörähtämässä agin merkeissä kun tuo meidän halli on ihan tuossa Palokan lähelläkin. Lomalla oon vielä 6.8 asti, joten jos tuut vielä tänne suunnalle ja sulla on vähän enemmän aikaa niin imoittele. :)

laura kirjoitti...

Mä luulin että te ootte jossain hornan tuutissa mökkilomalla tai jotain, niin en sitten soitellut. Sieni olis tullu vaikka leikkimäänkin...

Kata kirjoitti...

Ehkä sun kannattaa tehdä jossain vaiheessa Sienelle eläinkoe, jos epäilet että se on kipeä ja siksi treeneissä haluton. Anna viikon kuuri kipulääkettä joskus kun sillä on sellainen herkkis-kausi, samalla tietty näät muuttuuko käytös kotona, mudia kohtaan tms.