keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

C/D (1) 0/0

Sienen röntgenkuvien lausunnot tuli vihdoin. Koirahan kuvattiin ennen pääsiäistä, joten ei mennyt edes kovin pitkään. ;P Viimeiset pari viikkoa odoteltiin sitä, kun liittoon oli mennyt kaksi oikean kyynärän kuvaa eikä lainkaan vasenta. No, nyt se lausunto sitten vihdoin pätkähti:

lonkat vasen C / oikea D, lievää nivelrikkoa (1)
kyynärät vasen 0 / oikea 0
(selkä puhdas, sanoi ell, liitto ei lausu kun koira oli alle sen 3v mitä edellyttävät. Ell ennusti noi kirjaimetkin just kohdilleen, joten voinen luottaa myös selkäasiassa häneen. Koira tullaan kuvaamaan uudestaan viimeistään silloin kun alkaa oireilemaan, jos ei ala, niin parin kolmen vuoden päästä joka tapauksessa. Samalla sitten se selkäkin viralliseksi.)




Sijoitussopimus puretaan ja koira siirtyy mun omistukseen. Lämmin kiitos Sannalle siitä, että tämä jätetään käyttämättä! Arvostan todella sitä, että kasvattaja seisoo periaatteidensa takana eikä lähde sille linjalle, että kallis tuonti on käytettävä joka tapauksessa. Tää oli se hetki mitä eniten pelkäsin kaksi vuotta sitten sijoitussopimukseen ryhtyessäni, että ne periaatteet rapisee matkan varrella just jos tuleekin jotain tällaista ilmi. Onneksi oltiin edelleen ihan yhtä mieltä että ei puhettakaan että sitä käytettäisiin, kun tilanne nyt on tämä. Tässä rodussa on aivan liikaa niitä, kenen mielestä "nehän on vain lonkat" ja on ihan sama mikä se kirjain on...!

Noin muuten fiilis on lähinnä helpottunut. Itkut on itketty jo aiemmin ja tulos oli just se mitä ell sanoi, ei tullut yllärinä. Odotus oli silti varsin raastavaa, ja hyvä että se on nyt päättynyt. Sitten pitäisi enää päättää mitä sen kanssa tehdään. Mielipiteitä on niin laidasta laidaan. Osa sanoo, että pitää lopettaa kaikki harrastukset ja tyyliin lenkilläkin hillitä sitä. Osa taas on sitä mieltä, että sen kun jatkaa täysillä niin pk- kuin jopa agiharrastustakin niin kauan kun oireita ei ole. Samoin niiden lisäravinteiden suhteen, osa uskoo että ilman muuta niistä on apua, osan mielestä ne on pelkkää rahastusta. Tutkimuksia ei taida olla tehty kuin polvinivelen osalta, itse en ainakaan ole löytänyt koiran lonkkaa koskevia lainkaan. Jotenkin sellainen varmuuden vuoksi minkä tahansa säännöllinen syöttäminen ei oikein ole mun juttu. Jos ne auttaisi, niin aivan varmasti, maksoi mitä maksoi - ei tässä rahasta ole kyse. Ei vaan tunnu tarpeelliselta tunkea koiraan mitään mömmöjä, jos niiden teho on kyseenalainen.

Vähensin ruokaa pikkasen jo heti kuvien jälkeen ja nyt koira on varsin hoikka, jopa himpan liian laiha. Tosin se on niin huonossa karvassa, että se pahentaa tuntumaa käteen ja vaikutusta silmään. :D Hoikkana saa pysyäkin, ja onneksi se tykkää kauheesti uida, se on sille hyvää kuntoilua :) Pitää ostaa nyt ne pelastusliivit ja alkaa uittaa matkaa veneen kanssa, lelun perässä se kuitenkin tekee aikamoisia pyrähdyksiä ja se tasainen pitkäkestoisempi suoritus olisi parempi.

1 kommentti:

Satunnainen kirjoitti...

Olen lueskellut blogiasi satunnaisesti niin pitkään, kun ole kirjoittanut joten ajattelin laittaa tsemppaavan kommentin (: Olen oman koirani kanssa samanlaisessa tilanteessa, ja yhtä yllättäen tuli tieto ettei lonkat olleetkaan priimaa.. Punnitsin tosi kauan mitä teen koiran kanssa, joka ei oireile mutta itse oireilin senkin edestä. Otin myös selvää nivelvalmisteista, pääasiallisesti lähteenä Cochrane. Nivelvalmisteiden tehoa ei ole pystytty osoittamaan niissä testeissä, mutta onhan meillä toki ihmisiä jotka kokevat saavansa niistä apua. Mutta ihmisillä on myös tosi voimakas placebo-efekti...

Päädyin siis siihen, että turhaan en ala lisärehuja syöttämään. Ja pohdittuani totesin, että ei se elämän pituus ole itseisarvo, vaan laatu. Eipä minunkaan koirani olisi onnellinen rauhallisilla hihnalenkeillä ja ennenaikaisella eläkkeellä. Joten päätin että kaikkeni teen hyvän lihaskunnon eteen jotta koiralla olisi edessä paljon oireettomia vuosia oikeaa koiran elämää.

Vinkkinä sain hevosihmisiltä alkulämmittelyiden tärkeyden - ei mitään viiden minuutin ripeää kävelyä, vaan systemaattinen lämmittely. Nivelnesteen kierto ja sen voiteluominaisuudet kuulema tulevat kuulema "kunnollisiksi" vasta kun niveltä on käyttänyt pidempää. Ja kun tekee itse suoritusta, niin koko voitelukapasiteetti kannattaa tietysti olla käytössä. Joten nykyään teenkin alkulämmittelynä kaikkeen väh. 20 min "juttuja". Kesällä uiminen on tietysti paras, ja hiekkapohjalla ravaillaan. Talvella pehmyt hanki kelpaa tarpomiseen.

Näillä on jo jokunen vuosi menty, ja koira elää täysipainoitteista elämää. Toki sen kuntoa on koko ajan seurattava, ja pitää hyvä lihaskunto yllä. Alkuvaiheessa stressasin pienintäkin kömpelyyttä/jäykkyyttä, mutta tällä hetkellä koira on todella vetreä, jopa ikäisekseen. Pieni suruhan tämän takia on aina olemassa, mutta toisaalta koira voi minä tahansa hetkenä sairastua niin moneen asiaan, ettei tässä kukaan voi taattuja päiviä alkaa laskea. Sillä mennään, mitä on saatu ja katsotaan miten pitkälle päästään (: