torstai 18. lokakuuta 2012

Tottelee ja ilmaisee ja agilitaakin

Parin päivän aikana on treenattu niin tokoa kuin ilmaisuakin. Eilen kävin myös pyöräilemässä Sienen kanssa, oli kuin villivarsaa olisi taluttanut, tarvii vielä vähän harjoitella tuota hillittyä käytöstä... :D

Sienen ilmaisutreenit nro 2. keskiviikkona pk-kentällä M:n kanssa ja nro 3. tänään hallin parkkiksella S:n kanssa. Eilen oli aika säätöä, koira keskittyi lähinnä kyykyssä olevan M:n morjestamiseen ja otti ja heitteli rullaa yms oheistoimintaa. Päädyin lopulta vähän ärähtämään sille. Tiedän, että se osaa käskyn "anna", ja nyt kun se ei sitä juuri kuunnellut, uskalsin ilmoittaa mielipiteeni moisesta. Sieni otti sen oikein hyvin :) Parani joka toistolla ja vikassa (viides) oli jopa varsin hyvä meno, niin jätettiin siihen. Tänään ohjeistin S:n ja manasin jo siinä etukäteen, että mahtaako tästä taas tulla yhtään mitään. S tuntee sienisen "iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn" -luonteenlaadun :D No, koira yllätti varsin positiivisesti, tosin oli siinä yksi sellainen missä se vaan kävi maalimiehellä mutta ei ottanut rullaa lainkaan. Kolme toistoa, vikalla kaikki meni just niin kuin piti ja jätettiin siihen. Näytä-käskyllä lähtee itse maalimiehelle palkalle, ei tarttenut kutsua apuna.

Tokon osalta eilen kaatosateessa pk-kentällä mudille tokon luoksetuloa (alun maahan meno tahmaa koska märkää ja homomudit inhoaa mrkää, vauhti hyvä, stopit kusee), uudella ipo-sääntöjen mukaisella pk-kapulalla noutoja hypyllä ja ilman (palkka heti nostosta, ihan kivoja), vähän seuruuta (vähän taisin M:n koiran vilkuilusta huomauttaa, märimmissä kohdissa oli ihan luimussa mutta piti paikkansa) ja ööö... ei kai muuta? Sieni teki pk-noutokapulalla hyppnoutoa, mutta se oli liikaa ahnehdittu ja jotenkin tyyppi ei keskittynyt yhtään. Otin sitten erikseen hyppyä ja noutoa, nyt tuli onnistumisia. Pentu-A-estettä ja sitten sellaista välimuotoista, joka oli tosi vaikea, mutta kun sain koiran tajuamaan että kyllä se pääsee siitä yli, tuli monta onnistunutta toistoa putkeen ja siihen oli hyvä lopettaa.

Tänään omalla hallilla tein lähinnä mudin kanssa, Sieni otti ne ilmaisut alkuun ja agit vikana. Töppönen aloitti ruudulla (oikeaan). Mudia lapsetti ja se halusi tänään leikkiä sienivingulla. Palkattiin eka merkistä, lelu oli S:llä ja hää yllätysheitti sen. Toisella otoksella merkillä liikkurin sanoessa "käsky" koira sinkosi ihan rakettina kohti ruutua ja mä halusin jäädä katsomaan mitä se tekee. No meni ruutuun oikein hienoon paikkaan maahan! :D Nää on taas näitä juttuja mille joskus kiroan rankasti, kun se kokeessa vaikka ennakoi samalla tavalla, mutta nyt vaan nauroin ja huusin sen pois sieltä. Olipas motivaatio ja osaaminen kohdillaan! Uusinnalla muti malttoi odottaa käskyjä. Namipalkka ruudussa makaavalle koiralle, kutsuin vasta tokalla käskyllä seuraamaan, tämä tosi hyvä.

Metallihyppynoutoon tuli jotain säätöä kun kehuin koiraa sen nostaessa kapulan ja se räkäisi sen saman tien pois, vaikka olisin halunnut että se tuo sitä vielä. Mun kehut ja vapautukset ei ehkä ole kovin loogisia.. muutama nouto ilman hyppyä, tää on sellanen ikuisuusprojekti mitä sen kanssa saisi joka ilta himassa naksutella, eikä se silti ehkä kantaisi kokeeseen asti. Se vaan on niin kauhiaa ottaa moinen palikka suuhun.

Tunnari sisällä hallissa, kapulat rivissä ja oma sovitussa paikassa, jotta voin vapauttaa koiran leluun heti sen nostaessa oikean. Tosi siisti etsiminen oli.

Tauon jälkeen kentällä ohjattua S:n kauheilla pinkeillä kapuloilla :D Nyt pantiin sienilelu merkin taakse ylläriksi. Merkki oli ihan vauhdikas mutta JES!-kiljaisusta koira oli ihan että no mistä se lelu tulee, voi urpoa :D Sitten kun yritin että ota vaan, se lähti hakemaan kapulaa takaa, ei oo todellista. No näytin lelun ja jätettiin se yhdessä, nyt tajusi. Sitten noutoon, ensin vasen. Merkki jäi ihan pikkasen vajaaksi mutta suunnan otti tosi hyvin. Välissä taas pelkkä merkki, palkkasin nyt taskusta heittämällä. Sitten vielä oikea. Tosi hieno! Tää oli tänään tosi ehjä suoritus joka toistolla, miksei se kokeessa voi esittää sellaista?! Se ongelma noissa suuntien ottamisissa ja keskikapulalle menossa on toi merkki ja koiran asento siinä. Naksutinkuuri siis kotona ihan niin, että jätän koiran vinoon ja sen pitää käskyllä korjata suoraksi merkille. Josko se auttaisi tajuamaan mitä halutaan.

Toisen tauon jälkeen vielä paikallaolot hallissa. S otti I:n kanssa makuun ja mutiainen teki istumisen. Jätin palkkapurkin koiran taakse. Oltiin piilossa ehkä pari kolme minsaa. Mutiainen meinasi kahdesti haistella (!) maata kohti ja ärjäisin sille ikkunan takaa. Mutia ei kiinnosta yhtään kun S kehui tai kielsi omaa koiraansa. On ne vaan niin erilaisia, siis mun koirat keskenään. Ja en nyt taas tiedä mitä tän sankarin kanssa tekisi ton haistelun suhteen, kun ei se aina meinaa oikein reagoida kieltoonkaan. Kun kerta yritti samaa uudestaan. Aaargh!

Lopuksi Sieni agiliidasi rengasta ja keppejä. Kepeillä selkeästi huomaa jo, että tokopuoli on helpompi, sillä kestää vedättämistäkin. Toisella puolen taas liika vauhti = tulee ohjureiden yli tai ali. Oi voi. Rengas taas on aika hakusessa, kyllähän se menee oikeasta välistä mutta tuntuu että aika tuurilla, eikä ymmärrä oikeasti kriteeriä. Tarttisi paljon enemmän toistoja mutta kun sillä on näitä lajeja jo aika paljon...

Ei kommentteja: