tiistai 28. tammikuuta 2014

Puuhia

Maanantaina aamulla Sienelle hyppytekniikkaa. Painonsiirtohyppyä "hämähäkkiokserilla", perussarjaa vinossa / \ / \ -asetelmassa olevilla hypyillä yksi toisto ilman kapulaa ja toinen kapulan kanssa (ei hahmottamisongelmia), sekä korkeutta (5 & 6 lautaa) kapula suussa. Sieni on tehnyt hyppytekniikkaa nyt jonkun verran ja olen tyytyväinen sen vireeseen ja tekniikkaan. Tänään sillä oli ekaa kertaa kapula suussa. Tietysti olisi voinut aloittaa kevyemmällä kuin suoraan 650 grammaisella, ja sehän olisi voinut olla joku patukka eikä kapula lainkaan, mutta meni jo. Mun mielestä sen tekniikka ei juuri muuttunut, mutta vauhti putosi totaalisesti ja koirasta näki kuinka herneet paukkuu päässä. Se keskittyi aivan liikuttavan kamalasti sekä jalkoihinsa että leukoihinsa, että kapula pysyy matkassa :D Eiköhän se vauhtikin rutiinin myötä korjaannu! Tässä yksi sutuksi mennyt hidastettu video (muistaakseni 6 lautaa = 65cm).


Ihme, että fyssarilla on aina meille sanottavaa...?

Illalla alkeiskurssin vedon jälkeen tuli kaksi kaveria. Sieni teki kaukojen i-s-i ja m-s-m -vaihtoja. Avustaja naksutteli i-s -vaihdoissa kun koira oli takajaloillaan. Maasta tehtäviin pyysin vain katsomaan. Kriteeri on nyt se, että oikeaa takajalkaa saa korjata, jos vain korjaa eikä oikeasti lähde kävelemään sillä eteenpäin. Sieni siirtää sitä luonnostaan hieman taaksepäin noustuaan ylös, tänään kerran myös jotenkin muljautti sivusuuntaan. Kaipa sitä löysää lonkkaa pitää asetella. Vasen pysyy paikoillaan ja kuulemma ihan kelvolta näytti muutenkin. Maahan menossa ei vieläkään ole käskyä. "Hissi"? "Kaadu"? "Alas" olisi luonteva mutta se on jo muualla :D

Ruutua eka pallolle, sitten pari alustalle, vika pallolle niin että kaksi ihmistä seisoi matkalla juttelemassa ja koira juoksi niiden läpi. Ei ahdistanut, ei edes vilkaissut ihmisiin.

Noutoa olin juuri tekemässä, kun halliin tuli porukkaa. Selvisi, että heillä on yksityisvaraus. Ei ollut vielä iltapäivällä kalenterissa kun tarkastin, ja sanoivat varanneensa kauan sitten ja monta kertaa pommittaneensa, että miksei varaus näy kalenterissa, vaikka on maksettu. Näin meillä! En varmaan saisi kirjoittaa tätä ja eiköhän tästä 'mustamaalaamisesta' joku hermostu, mutta voi voi jos totuus ei kestä ääneen sanomista. Kun ei ole eka kerta eikä palautteesta huolimatta oikein mikään muutu, niin ottaa vaan vaihteeksi aika huolella päähän. Meilläkin oli vierasmaksulla maksava kaveri mukana, ja nyt treeni jäi aivan kesken.


***

Tiistain ryhmässä kato sen kun kasvaa - kennelyskä on kiertänyt kohta kaikki, ja lupaan tehdä loton jos meille ei tule tartuntaa. Aloitettiin ruudulla, jossa ensin pallolle, sitten jokunen alustalle ja vika pallolle. Alustasta sai avustajan heittämän pallon. Osa lähetyksistä suoraan ja osa kierron kautta. Kierrossa muista oma rintamasuunta, voi tehdä myös sivusta evl-tyyliin! Kyllä se pallolle juoksee kovempaa kuin alustalle, mutta aivan riittävä vauhti oli tänään alustallekin.

Kaukoista katsottiin ensin m-s-m, jossa pystyin ottamaan askeleen etäisyyttä seisomaan nousuissa. Koira teki myös virheellisiä, mutta se kuuluu asiaan, jotta sille saadaan kerrottua mikä on oikein ja mikä ei ole oikein. Onnistumisprosentti oli kuitenkin varsin suuri, joten oli jo aikakin edetä. Maahan autoin sen. I-s-i sujuu tyhjällä kädellä, kun itse hallitsen liikkeeni. Yritettiin kanssa ottaa askel etäisyyttä, mutta onnistumisrosentti jäi kovin pieneksi. Koira hypähtää liikaa eteen ja liian vähän ylös, joten palataan vielä vahvistamaan ylöspäin suuntautuvaa liikettä ihan koiran eteen. S-i -vaihtoihin ohjasin ihan namilla kanssa.

Tauon jälkeen noutoa. Selvittelin asiaa ja moni pk-harrastaja oli sitä mieltä, että ei noudoissa mene kauheasti pisteitä, vaikka koira toisi ne suoraan sivulle. Koska meidän päätavoitteet on ilman muuta tokossa, eikö kannata kouluttaa koira sitä lajia ajatellen ja antaa kakkoslajin olla kakkoslajina. Päätettiin nyt sitten vaan vaihtaa palautus sivulle. Alkuun koira kapula suussa istumaan, matkaa sen verran että ehdin puhua siinä välissä, käskyt "hakee" ja heti perään "sivu". Muutaman tällaisen jälkeen sivulle tuloon pelkkä pieni käsiapu ja pian sen voi jättää kokonaan. Lopuksi yksi kokonaisen nouto (lähetyksessä pidin pannasta), toi ilman apuja suoraan sivulle. Se oli varmasti siinä! Koira näytti kuulemma paljon rennommalta. Se on arponut sitä luovutuspaikkaa niin paljon, että se on vaikuttanut koko paluumatkaan... ehkä mä joskus kadun tätä vielä, mutta tällä hetkellä sanoisin, että meidän tavoitteet on JK1 ja HK1. Pelkään, että ennen kuin koiralla on itseluottamusta ja sitkeyttä millekään kilometrin saati puolentoista jäljelle, lonkkien tilanne ei salli enää pk-esteitä, ja aika vaan tulee loppumaan kesken. Onhan mahdollista että niin ei käy, ja mistä sitä tietää mihin se tuosta henkisesti vielä kasvaa ja painaa menemään pitkää jälkeä, mutta lähtökohtaisesti se ei ole mikään potentiaalinen KVA-koira. 70p tottis alokasluokan rimaa hipoen -koulariin ei varmasti kaadu yhteen noudon luovutukseen ja jos muulla ei ole väliä, niin kyllä tämä nyt ihan hyvältä päätökseltä tuntuu.




Omaan tahtiin tunnari, seuraava ryhmä alkoi valua halliin ja oli kovasti häiriötä. Omilla kapuloilla, väärät laitoin itse pihdeillä, ympyrässä ehkä noin 10 väärää ja oma klo 2. Haukutin ennen lähetystä, meni hyvällä ilmeellä, oli taas salailuyrityksistäni huolimatta katsonut mihin päin oman laitoin ja aloitti nuuhkimisen sieltä. Tarkisti pari kolme väärää ennen omalle osumista, meni yhden sen yli ja palasi sitten ottamaan. Haukutus ennen lähetystä on ollut hyvä idea!

Lopuksi paikallaolot jälkimmäisen ryhmän koirakoiden kanssa, niitä oli sentään vielä kolme, meidän ryhmässä tällä hetkellä vaan kaksi yskältä välttynyttä. Sieni toinen vasemmalta, toisen ryhmän koirien välissä eli vähän vieraammat. Istuminen 2min oli ollut hyvä, maahan menossa käskytys alkoi kauemmasta päästä ja palkkasin koiraa perusasentoon namilla vähän ennen omaa vuoroa. Liian myöhään, koska oman vuoron tullessa se mussutti namia edelleen eikä reagoinut maahan-käskyyn. Toisella alas. Meni vähän vinoon jo jätössä, näihin pitäisi kiinnittää taas huomiota. Kun teen pelkkää maahan menoa, se tekee yleensä paremmin, mutta käskytettynä rivissä menee huonommin maahan ja jää vänkyrään. Oli pitänyt asentonsa eikä ollut lonkallakaan, eikä ollut reagoinut koirien välissä kiertävään liikkuriin oikein mitenkään. Sivulle ihan ok, nopeampikin se saisi olla, mutta sille nyt ei vaan ole luontaista pudota alas ja hypähtää ylös, vaan se tekee sen asteittain jaloillaan.

***


Töppönen teki maanantaina kotona hajuerottelua rivissä, jossa oli kaneli, timjami ja tyhjä. Etsittävänä oli kaneli. Nyt sillä sitten lähti lapasesta niin, että käskin rauhallisesti koiran pois ja maate vähän matkan päähän. Koira otti sen ihan hyvin, mutta ei se nyt kovin paljoa rauhallisempi ollut uusinnallakaan, ja lasit vähän kaatuili... selkeästi sitä hämäsi kaksi hajua ja se poukkoili paljon enemmän purkilta toiselle, jopa palkan saannin jälkeen, ilman että olin vaihtanut järjestystä. Pitäisi opettaa sille pitempikestoinen ilmaisu, jotta se oikeasti valitsee purkkinsa. Nyt se vähän höselsi ja kun klikkaan heti, eihän se ole vielä valinnut, ja saa palkan periaatteessa vaan kuonon siirtämisestä eri purkille. Haluaisin sellaisen 3-4s kuonon pysäyttämisen ilmaisuksi tässä vaiheessa, mutta ei hajuakaan, miten sellainen opetetaan häsläkoiralle :D

Piilotin sitten kuitenkin kaikki purkit, annoin lähtöhajua ja käskin etsimään. Etsiminen oli nyt paljon parempaa kuin viimeeksi, rauhallisempaa. Ekalla osui suoraan kylppäristä päästyään ja lähtöhajua otettuaan kanelille (vahinko, näki purkin), tokalla kävi timjamilla ja joutui hetken etsimään ennen kuin löytyi kanelipurkki.

Tiistaina yritin opettaa sille ilmaisua eli kestoa nenän pitämiseen hajupurkissa, se meni yllättävän hyvin vaikka olin erehtynyt laittamaan aiemmin iltaruuat valmiiksi lämpenemään ja tarjolla oleva puuro on niin hyvää, että mudin piti käydä pariin otteeseen vinkumassa tiskipöydällä odottaville kupeille... en saanut koiraa pitämään kuonoa lasissa sisällä, mutta koira laski päänsä lasin päälle ja kuono lepäsi poikittain siinä. Se varmaan kelpaa ihan hyvin, tai oli ainakin hyvä alku ja katsotaan mihin se siitä jalostuu!


Vasten aurinkoa kuvattua puhkipalanutta paskaa anonyymin iloksi! :D

5 kommenttia:

Kata kirjoitti...

Voitko pliis laittaa videota noista kaukojen vaihdoista? Mä oon jo ihan luovuttamassa niitten kanssa..

laura kirjoitti...

Voin, mutta mä kerkiän kaverin kanssa hallille seuraavan kerran vasta perjantaina, saat odottaa siihen asti.

Mikä sille on se vaikein vaihto vai kaikkiko mättää?

Kata kirjoitti...

No ylivoimaisesti vaikein on i-s-i, nyt kun se istuminen jotenkuten sujuu (ei aina) niin seisomaan nouseminen on vielä ihan blääh.. Ja etäpalkalla saan sen vain heittämään takapuolen ylös, ohjaamalla namin kanssa se yleensä hyörii ja heiluu ja tepsuttaa. Ja mä haluaisin että se hyppää seisomaan, mutta se taitaa jäädä haaveeksi.

P-nella kirjoitti...

Minä opetin ensin "hyppäämään" paikallaan seisomaan ja samalla käskyllä onnistui sitten istumastakin seisomaan hyppääminen.

Anne kirjoitti...

Töppönen ja sut haastettu!