perjantai 31. tammikuuta 2014

IRTI!

Ruka-sienenveli kävi meidän nurkilla. Ensin oltiin useampi tunti hallilla ja sitten pantiin aivot narikkaan - jäällä oli niin ihana auringonpaistekin!





Sieni teki neljä kierrosta tokoa ja viidennellä hyppytekniikkaa, video kaukoista (m-s & i-s) ja ruudusta. Ruutuun olen tyytyväinen, sehän juoksee alustalle, mitä en olisi joskus vuosi sitten uskonut! Näiden videoiden tarkoitus on lähinnä muistuttaa mua siitä, että me etenemme, ja antaa uskoa siitä, ettei homma ole pelkkää pään hakkaamista seinään. Kaukoja kuvasin Katalle, ja kun en katsonut heti hallilla mitä tuli, niin aikamoista säätöähän siellä on... i-s hypähdys saisi olla vielä enemmän ylös ja sitten vasta eteen, lisäksi taidan palkata pari jotka olis voinut jättää väliin. Koiran edestä ei vaan näe, tartteisi niin avustajan naksuttelemaan. Seisomasta koira ennakoi ja istuu melkeen joka kerta itse heti namin saatuaan, harmi vaan että väärällä tekniikalla eikä sen pitäisi antaa tehdä sellaista! Muuten se luulee tekevänsä oikein kun saa jatkaa. Palkkaan myös pari perseelleen mennyttä istumista. Maasta seisomaan nousut oli pääosin ok, tosin tuossakin näkyy kuinka koira ennakoi ja nillitän sille siitä. S-m -vaihdossa koira peruuttaa mikä on vain hyvä. Tuskin enää 15m matkalla pakittaa tai mikäli kuitenkin, niin parempi niin kuin se eteneminen!

Muuten Sieni teki noutoa sivulle, meinasi jäädä vajaaksi mutta kun laitettiin yrittämään, osaa myös tulla ja kääntyä kunnolla. Nyt kriteeristä kiinni eikä palkata huonoja! Luoksetulo käskytettynä läpi, aavistuksen jähmeä mutta ihan riittävä koevauhti olisi moinen. Täyskäännöstä, tekee se temppuna sitä mutta tarttee edelleen vahvistella että toimii kaavion osana. Sivulta maahan menoja, jos teen vaan niitä nopeassa tahdissa, on hyvä (suora ja ripeäkin), jos odotan ennen käskyä hiljaa kuten paikkamakuurivissä, lakoaa vinoon ja usein hitaammin. Vauhti ei minusta kuitenkaan vaikuta vinouteen, mitähän tälle tekisi... tunnari x2, vääriä noin 8kpl, ympyrä. Ekalla vein oman itse ja liikkuri seisoi metrin päässä kapuloista. Haukutin ennen lähetystä, lähti hyvin, tarkasti puolisen ympyrää, ahdistui, tarkasti vielä vähän mutta alkoi närppiä vääriä, toi väärän, sanoin että eihän se tuo ole, lähti uudestaan, toi oman, sai palkan. Uusinta tauon jälkeen, nyt oli paljon parempi. Sitten näytin miten olen opettanut alokasluokan hypyn, tai sen innon irtoamiseen sekä toisaalta hallinnan ettei koira kuitenkaan karkaamalla nollaa liikettä, ja Rukan omistaja sai kokeilla tätä Sienellä :D Sieni oli ihan hyvä koe-eläin, tokoa sen kanssa kukaan muu ei ole muistaakseni koskaan tehnytkään! Lopuksi tosiaan hyppytekniikkaa korkeuden arviointi -harjoituksella, ensin nakuna 6 lautaa ja 8 lautaa, halusin vain näyttää millainen tekniikka ja vire sillä on. Sitten iskin taas kapulan suuhun, toistoja tuli kolme lautojen ollessa 6-7-4. Kyllä se hidastuu, mutta ei enää ollenkaan niin pahasti kuin viime (eli ekalla) kerralla. Tekniikka näytti kuulemma ihan hyvältä.




Lopuksi ajattelin vielä hyödyntää vieraamman ihmisen ja ottaa sen kuuluisan yhden ilmaisun, siis hakua. Kiintorullalla. Kamerankin asettelin hyllylle kuvaamaan, josko se hieno ilmaisu saataisiin osumaan filmille. Ukko hallin toiseen laitaan ja matkaa tuli reilusti, olisko se joku 30m se hallin pitkä sivu. No, sehän otti rullan siinä alle puolimatkassa ukolle mennessään. Ja otti monta kertaa, ja pieneen kieltoon ei reagoinut mitenkään ja suuremmasta EI! IRTI! -karjaisusta ei siitäkään juuri välittänyt. Mun nössö koira! Sen kun juoksi rulla suussa ukon ympäri ja rulla suussa takaisin, humputi humputi. En kerta kaikkiaan tiennyt mitä mun pitäisi tehdä, joten otin koiran pois ja pistin sen tauolle makaamaan siksi aikaa, että mietittiin. Tämä kaikki sähellys on videolla sen mun hienon yhden ilmaisun tilalla...

Päädyin lopulta ottamaan koko kiintorullan koiran kaulasta ja antamaan sen ukolle irtorullaksi. Oikeita irtorullia ei siinä juuri käsillä ollut. Menin paljon lähemmäs lähettämään, jos se rauhoittaisi koiraa eikä se ilakoisi niin paljoa. Kaksi toistoa niin, palkkasin itse rullan tuonnista, ei näyttöjä. Sitten laitoin rullan takas kaulaan ja toivoin että älä nyt helkkarissa ota sitä ennen aikojaan, koska en tiedä enää yhtään mitä sitten tehtäisiin. No se onnistui, päästin näytölle ja koira sai palkkansa. Tauon jälkeen se muuttui tosi hitaaksi, eli kyllä se kieltäminen vaikutti kuitenkin. Se ravasi ukolle, paluut kyllä oli normi reippaita.



Että tuo jee, mites tää nyt tälleen hajoaa? :D Ehkä siitä ei tulekaan hakukoiraa kun leviää koko paska ja voidaan lopettaa koko surkea räpellys tähän... sit se voi myös lopettaa jäljenkin, eikä siitä tule pk-koiraa lainkaan, niin onpahan ainakin hyvä päätös siirtää se nouto sivulle :D


ps. se keppihän oli sitten MINUN!

2 kommenttia:

Suvi kirjoitti...

Kommentoin noita kaukoja, kun ne on meidän ongelmaliike ja olen ollut noin sadassa koulutuksessa kuuntelemassa kaikki vinkit niihin. :D

Tuosta maahan-seiso-maahan vaihdosta. Jos Sieni nousee noin pitkäksi seisomaan, niin pystyykö se menemään maahan taakse sitten kun et enää auta sitä niin paljon? Varsinkin, kun on ne lonkatkin, jotka ei ihan terveet ole. Meillähän ei lonkissa ole ongelmaa, mutta rakenteessa muuten. Sipsi ei mitenkään pystyisi tekemään hissinä liikettä, joten olen yrittänyt opettaa sille, että seisomaan nousussa vedetään etujalat alle. Moni maajoukkuekoira tekee myös sillä tekniikalla.
Tässä on tuo eka video miten Sipsin pitäisi tehdä. http://suvikko.blogspot.fi/2013/12/kaukokaskyt.html

Tuosta istumasta seisomaan hypystä joku jossain koulutuksessa (olisikohan ollut Christa, kun käy paljon ulkomailla kouluttamassa) sanoi, että jossain maassa se on muotia opettaa niin, mutta joku ongelma siihen liittyi. Nyt en tietenkään kuollaksenikaan muista mikä. Onko sulla joku syy opettaa se noin? Kun ette ehkä kuitenkaan maajoukkueeseen pyri(?), niin sinänsä se tuskin tulee ongelmaksi, varsinkaan kun en edes muista mikä se ongelma siinä oli. :D

laura kirjoitti...

Kiitos kommentista! :)

Mulle kaukot on kaikista tokoliikkeistä ehdottomasti vierain. Töppönen on 2010-2011 aikoina opetettu ihan päin v*ttua, mä olin kauhean iloinen kun se esim. tajusi nousta seisomaan maasta, eikä sillä ole minkäänlaista tekniikkaa siinä :D Sitä on palkattu siis vaan nousemisesta, koska en tajunnut ollenkaan mistään kriteereistä mitään. Kyllä se aika hissinä nousee, mutta vahingossa. I-s se tekee hyvin. S-m ja S-i se tulee eteenpäin, joskus enemmän ja joskus vähemmän, koska mitään kunnollista sille ei ole opetettukaan. On sillä silti ysejäkin evl:n kaukoista, ja on myös 5-6 -sarjaa, tosin niissä on aina ollut myös vähintään yksi tuplakäsky, pelkällä etenemisellä se ei ole saanut niin huonoa arvosanaa. Muistaakseni.

Mä en varmasti osaa kouluttaa kympin kaukoja edes täysin terveelle koiralle, ja nyt kun käsissä ei ole terve koira, olen löysännyt kriteeriä itselleni vielä enemmän. Sanotaan, että ilman lisäkäskyjä arvosanatavoite vois olla 7-8. Siihen menee varsinkin löysällä tuomarilla vielä aika rumatkin vaihdot.

Toi i-s hypähdys on tosiaan nykyään muotia ja se aloitettiin Sienelle koska treenikaverit käski, ja "kaikki muutkin" tekee niin. Etuina on ehdottomasti se, että paino on valmiiksi takana ja siitä on helppo tehdä seuraavat vaihdot, kun tekniikka on takajalat paikoillaan. Lisäksi nössön koiran kohdalla näen etuna myös sen, että hypähdys on "sähäkämpi" kuin pelkkä nouseminen, ja jos se treeneissä hyppää hyvin, se todennäköisemmin tekee jonkinlaisen laiskankin nousun myös mahdollisesti paineistuneena kokeessa. Jos se vaihto on jo treeneissä matalassa vireessä tehty tekninen seisomaan nousu, kuten mudilla, se helposti jättää sen tekemättä ekalla häiriöisessä koetilanteessa ja tulee tuplakäskyjä. Mun tavoite Sienelle on muutenkin ehdottomasti mieluummin vähän liikaa virettä ja liian "riehakkaat" vaihdot, vaikka tulisi liikkumista, kuin sellaiset koomaiset hitaat liikkeet, mistä saa aina pelätä että se koomaantuu kokonaan ja jumahtaa. Sieni kun jumahtaa muutenkin varsin helposti, helpommin kuin mudi.

S-m-s taas on alun perin vain jumpattu olkkarin matolla tuota hissitekniikkaa. En ajatellut asiaa sen kummemmin, kunhan jumppasin pohjia. Vasta viikko pari sitten nousin seisomaan ja viikko sitten otin askeleen etäisyyttä, kun taaskin kimppatreeneissä avustaja käski niin tehdä. Olin vilpittömän yllättynyt että koira teki, en ollut ajatellut että sen jumpan pohjalta se olisi osannut vielä yhtään mitään :D Mitä me tästä ollaan puhuttu treenikavereiden kesken, niin vaihtoehtoja on kaksi: joko koira pitää opettaa juurikin lyhentämään itsensä ottamalla etujalkoja alleen, tai sitten tätä voi kanssa tehdä sillä hypähdyksellä, jolloin koira vähän niin kuin nousee kaksivaiheisesti seisomaan; murto-osasekunniksi ensin istumaan ja siitä tekee samanlaisen hypähdyksen kuin i-s -vaihdossa.

Kyllä sitä m-s -vaihtoa varmaan pitää vähän koettaa lyhentää, mutta haluaisin ensin että se ymmärtää pitää takajalat paikallaan ja sitten aletaan hinkata sitä etujalkojen osuutta. Tosin rehellisesti en ole varma paljonko mua kiinnostaa siihen panostaa, koska Sieni ei kestä järjettömästi toistoja ja se nyt ei ole meidän tavoitteissa loppujen lopuksi kauhean merkityksellinen asia kuitenkaan. Se saa varmasti jonkun kasin kuitenkin, jos se tekee kaikki ekalla käskyllä ja vain m-s jää pitkäksi ja siitä seuraava vaihto siksi vähän etenee.