lauantai 21. joulukuuta 2013

Vuosi 2013



Jokohan olisi aika laittaa kulunut kausi pakettiin...?

Päällimmäisenä on kai ainakin mudin tulosten osalta ajatus "koska 2012 oli niin hieno vuosi, seuraava ei voi olla yhtä hyvä" - ja juuri niinhän siinä kävi. Koko kautta leimasi toukokuun jälkikokeen aggressiivisuudesta tullut hylky ja siitä toipuminen, koiran kohdalla sekä henkisesti että fyysisesti ja mun kohdalla vain henkisesti. Vuosi 2013 ei tuloksilla loista, mutta se yksi on sitäkin merkityksellisempi, paitsi itsessään se tietenkin oli hieno saavutus, myös nimenomaan haasteiden voittamisena ja onnistuneena uudelleenasennoitumisena. Tämä on ollut sellainen henkisen kasvun vuosi kaiken kaikkiaan. Kun joutuu käymään pohjalla ja nousemaan sieltä, oppii paljon sellaista, mitä aina pinnalla pysyneenä ei tietäisi ehkä lainkaan.

Sienen osalta taas kautta leimaa ehdottomasti eniten lonkkakuvaus pääsiäisen aikoihin ja sen aiheuttama suru ja lamaannus koko kesän. Uudelleenasennoituminen, tavoitteiden tutkiskelu ja asioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen auttoi ja kyllähän me loppuvuonna senkin kanssa kaikenlaista saatiin aikaiseksi.

Vuoden takainen kirjoitus on täällä:

Luksi:
* FI KVA (ja samalla SM-kisoihin edellytettävät tulokset kasaan)
-> Kaksi koetta, hylky ja ykkönen. Yhtä vaille valio siis.

*Osallistuminen palveluskoirien SM, PM ja RM -kisoihin
-> SM:iin ei ollut oikeutta enkä missään tapauksessa olisi toukokuun kokeen jälkeen mennytkään. Rotumestikset jätin väliin välimatkan (Raisiossa) takia, kun oli sellainen olo muutenkin, että ahdistaa mennä kokeeseen ja pitää keskeyttää jos tuntuu että koira ei ole käsissä. Ei tehnyt mieli ajaa niin kauas kokeilemaan. Piirinmestikset käytiin sitten voittamassa Pieksämäellä :)

*Muutama agilitykisa, koska koira nauttii niistä edelleen niin kovasti
-> Jäi väliin.

*Se puuttuva SERT -> FI MVA
-> Jäi väliin :D Kirjoitin näin myös viime vuonna, edellinen näyttelykäynti on syksyltä 2010. Tuomarin mielestä mun koiralla oli silloin vinot etujalat. En sitten sen jälkeen ole jaksanut rahojani moiseen tuhlata...

*Terveenä pysyminen
-> No jaa, miten sen ottaa. Koira uusintakuvattiin keväällä, ja lonkat ja kyynärät oli edelleen siistit, samoin selkä muuten, mutta ell huomasi että yksi nikama (L7) puuttuu kokonaan! Koira oli vuoden iässä kuvattu ja terveeksi todettu, mitä nyt tuollainen pikku juttu oli jäänyt siltä eri lääkäriltä huomaamatta. Eihän se nyt sen sairaammaksi siitä muuttunut, mutta tassujen nuoleminen on siis edelleen vaivana.

Lisäksi tavoitelistan ulkopuolelta: rally-tokon kolme hyväksyttyä alokasluokan rataa (95, 98 & 98p), koulutustunnus RTK1 ja siirto avoimeen luokkaan. Koiran sijoitukset oli 2., 1., ja 5. ja palkintojen määrä aikamoinen. :D
 
Sieni:
*Tokosta TK2
-> Check! Vau! Pitkisten edellinen TK2 on vuodelta 2009 ja sitä edellinen 2005, kaunis neljän vuoden väli kun ei niitä ihan joka oksalla näemmä kasva. Koska olen tällainen tilastofani, tein taulukon Sienen tokokokeista. Varmin on ollut paikkamakuu ja heikoin yhden nollan takia seisominen (istui), muutoin nouto. Nouto minusta eniten keskeneräiseltä ehdottomasti tuntuu, ekassa kokeessa koira luovutti kapulan metrin päässä edessä, tokassa kaikki meni pieleen mm. kapulan nosto laipasta jonka takia pudotus matkalla ja otteen korjaus keskelle, luovutus jossain vinossa edessä mutta ennakoi seisomaan nousun ja sivulle siirtymän liikkurin käskystä, ja vikassa koira oli juuri pari viikkoa aiemmin alkanut opetella hakurullan tuontia sivulle ja päätti kokeessa ex tempore tuoda kapulankin sivulle, mikä oli vähän hidasta ja hakusessa mistä meni piste. Helppoahan se olisi vaihtaa palauttamaan kaikki noudot sivulle, mutta kun mulla edelleen on koetavoitteita pk-puolelle niin siitä menee kyllä liikaa pisteitä kun mitään ysikympin tottista tuo tuskin muutenkaan tekee :/ Nouto ja ylipäänsä luoksetulo eteen kaipaisi nyt kovasti vahvistusta ja erottelutreeniä luoksetuloon sivulle ja hakurullan tuontiin sivulle.


*Osallistuminen TOKO SM -kisaan joukkuekoirana (AVO)
-> Ei osallistuttu.

*BH, AD, JK1, kenties HK1 (jos ei, niin ehkä sitten JK2?). Haku on mulle uutena yhä niin vieras laji, että hyvin hankala sanoa mitä tahtia koiran eteneminen tapahtuu ja milloin se edes on koevalmis, niin siksi tähän iso ehkä :D
-> Koko kesää leimasi murhe lonkista ja lisäksi ollessani kesätöissä touko-syyskuun poissa paikkakunnalta, varsinkin hakutreenit oli lähes täysin tauolla. BH:n olisi ollut jo kauan valmis muuten, mutta en usko että koira jaksaa taapertaa kahta kaaviota. AD jäi lonkkien takia.

*Agilityssä kisaamisen aloittaminen 
-> Lopetettiin agi kokonaan lonkkien takia.

*MH-kuvaus keväällä, luonnetesti mahdollisesti syksyllä jos siltä tuntuu
-> MH-kuvaus käyty, luonnetestiin aion viedä mutta syksyllä oli niin paljon muuta että en edes testikalenteria selaillut sillä silmällä. Eikä sillä ole kiire, saa jäädä ensi kevääseen jolloin koira on 3v, tai mahdollisesti jopa ensi syksyyn.

*Terveystutkimukset
->Done, ja nehän se murhe sitten olikin. Silmät ja kilppari on aikeissa tutkia myöhemmin, nyt kun jalostuspläänit hylättiin niin ei ole kiire, ja harvoinhan näin nuorella koiralla vielä mitään onkaan.

*Terveenä pysyminen
-> No miten sen nyt ottaa, eihän sekään sairaaksi muuttunut lonkkalausunnon myötä. Marraskuussa koira steriloitiin ja haava turposi niin että haettiin antibiootit.

Sienelle kanssa listan ulkopuolelta rally-tokosta kolme hyväksyttyä alokasluokan rataa (94, 79 ja 99p), RTK1-koulari ja siirto avoimeen. Sijoitukset 3., TS ja 3. sekä jokunen palkintopussi sillekin :D


Tavoitteet 2014:

Luksi:
-viimeinen JK3 -> FI KVA
-osallistuminen PK SM, RM ja PM -kisoihin jos matkat on yhtään kohtuulliset ja fiilis kohdillaan
-rally-tokossa kolme avoimen luokan koularia ja siirto voittajaan
-EK:n tarkkusetsintä ja pudotettu koekuntoon
-hakutreenien osalta päätös jatketaanko vai annetaanko olla, olen epäillyt että koiran ominaisuudet ei ehkä sittenkään vaan riitä tähän lajiin
-se vika näyttelyserti nyt vihdoin :D
-terveenä pysyminen, ei sitä uskalla tähän olla laittamattakaan! Jos nyt ei ainakaan mitään uutta ilmenisi.

Sieni: 
-BH kun koira tuntuu valmiilta
-ehkäehkäehkä kesäkuussa pk-koeuran korkkaus holskuyhdistyksen rotumestiksissä, jos keritään se BH pois alta. Jos ei, niin katsotaan sitten miltä vaikuttaa.
-tokon voittajaluokan liikkeiden opiskelua, alustavasti tavoitteena voisi olla loppuvuonna kokeeseen? Jos ei tule valmista niin en rupea kiirehtimään, tää on siis hyvin varovainen plääni. Kaukot ne varmasti rajoittavaksi tekijäksi muodostuu.
-rally-tokon avoimesta luokasta kolme hyväksyttyä tulosta ja siirto voittajaan
-vepe sove, jos kesä on sen verta lämmin että saadaan treenejä alle
-viimeinen näyttelyserti sillekin
-luonnetesti
-terveenä pysyminen, ei sitä uskalla tähän olla laittamattakaan!

***

Facebookissa on kiertänyt piparihaaste, missä pitää ottaa kuva siitä kun koira pitää piparia suussa eikä nielaise sitä ilman lupaa. Mulla ei ole pipareita, eikä oikein mitään muutakaan jouluista, mutta sulatin sitten pakastimesta kaurapaloja kun pyydettiin haasteeseen mukaan. Ja, no, tuota... :D Uutiskynnystä ei ylitä se että mudi näyttää hakatulta eikä sekään että ne kyllä osaa käskystä pitää varastamatta ilman lupaa. Illan naurut tuli kyllä siitä että olin vasta kyykistelemässä kameran kanssa kun alkoi kuulua ihmeellinen tip tip tip! Siinä ei kauheasti raaskinut kameran asetuksia jäädä säätämään ettei vallan lattia tulvinut...



Voi Sieni <3

2 kommenttia:

E kirjoitti...

Hyvä, että tavoitteita on, älä unohda sienikoiraa.

E kirjoitti...

Kun pelkkä leipä sai aikaan tuon tulvan, entäs joku HERKKU?