torstai 19. joulukuuta 2013

Tokoja

Sienen parin viime päivän treenit on käsitelleet voittajan liikkeitä:

Kaukoissa
katsottiin tiistaina seisomaan nousuja. Sienen mielestä ylempien luokkien kaukot on vielä toistaiseksi ainakin varsin kivat (no, sehän menee namin perässä vaikka puuhun, joten tämä ei liene mikään ihme?), ja nyt pitää olla tarkkana ettei tekniikkanillitys tapa sen intoa. I-s se opettelee tekemään nykyään muotia olevalla hypähdystekniikalla, siinä katsottiin vaan käden paikkaa ja oleellista on naksauttaa kun koira vielä takajaloillaan, jotta korostetaan että paino takaosalla on se mitä haetaan. M-s se siirtää yleensä oikeaa takajalkaa noustuaan ylös, mutta ei aina. Sen se saa tehdä, koska oikea on se huonompi lonkka enkä tiedä jos se on löysästi ja vaan "huonosti" koiran mielestä ja vaatii korjaamisen siksi. Se saattaa siirtää myös etujalkoja, mutta taaksepäin alleen, eikä se kuulemma haittaa. Luksille kaukot on opetettu pari vuotta sitten ihan päin persettä ja mä en ole missään tokoguruilla kaukoja koskaan nähnyt tehtävän, niin tuntuu että olen aika pihalla nykyajatuksista. Uskon siis seurakavereita. Sienen tavoite voisi olla, että se tekee kaikki vaihdot hyvällä ilmeellä varsinaisesti ottamatta askelia sieltä eteenpäin, mutta korjatkoon muuten jalkojaan alleen tai eri asentoon niin paljon kuin sen tarttee.

Metallikapulan nostoja naksuttelin hallilla tiistaina omaa vuoroa odotellessa. Se saisi ehkä purra ihan inasen paremmin kapulaan. Ei se kolistele yhtään mutta ote on silti sellainen varsin pikkusievä. Pitää kertailla niitä puukapulalla aikoinaan tehtyjä harjoituksia, että koputtelen ja tönin kapulaa ja koiran pitää pitää kiinni siitä, ehkä se riittää.

Ruutua on tehty pallolle, asenne on kiva. Näyttöruutu vieraan tekemänä ei toiminut tiistaina lainkaan, vaan koira meni hyvin hämilleen ja jähmeäksi. Itse olen sitä tehnyt ja tein tänäänkin ja oli oikein iloinen koira. Se menee hyvin perälle asti eikä vielä edes ennakoi kääntymällä mua vastaan, vaan on perse minuun päin kun naksautan ja heitän palkan sille. Kutsuruutuja kanssa jokunen.

Liikkeestä istuminen oli tänään kovin hakusessa, myös peruuttaessani, tarjosi paljon molempaa muuta asentoa. Positiivista että jaksoi yrittää. Tarttee tehdä sitä kuuri isojen apujen kanssa. Musta se erottelee hyvin jos seison paikallani, mutta nyt kun liikuin itse niin se oli selkeästi koiran mielestä ihan eri juttu. No onhan se aika pitkään seisomista ja maahan menoa junnannut ja liikkeestä istumista ei varsinaisesti ole kauheasti pohjustettukaan...

Luoksetulo ensin käskytettynä läpi ja sitten käskytettynä stoppiin, mistä avustaja heitti suoraan pallon. Ei toimi, koira luuli että se on joku häiriöharjoitus. Stoppi on aika hajalla ylipäänsä, sitä ei ole sterkkatauon jälkeen tehty lainkaan. Kokeiltiin siivekkeen kiertämisen kautta, mutta pelkkä kiertäminenkin on niin vaiheessa että ei järkeä. Siispä kuuri kiertoja. Menin lähelle ja kehuin kunnolla niin kyllä siihen pientä asenteen (ja vauhdin) poikasta saatiin näkyviin. Sienellä vauhti tulee varmuudesta joten pitää vain nyt ajaa tää sille läpi, että sitä voi käyttää stoppeihin sitten kanssa.

Tänään varsinainen aihe oli ne vasemmalle käännökset purkinkannen päällä. Koira ei vain kerta kaikkiaan osaa. Sen etujalat ja takajalat on ihan eritahtiset ja se ei todellakaan tiedosta takaosaansa. Nyt en saanut sitä oikein edes seisomaan, se yritti tehdä ne käännökset istuen ja siirsi vaan pyllyään käyttämättä varsinaisesti jalkojaan (sen pitäisi siis nimenomaan astua alleen, tai ristiin). Otettiin sitten vähän laajempaa ympyrää että se seisoi, ja S:n mielestä tietyssä kohtaa kun alan pienentää ympyrää, on ihan selvä raja, jolloin koiran takaosa jähmettyy ja se lakkaa työskentelemästä. Positiivista oli se että se seurasi muuten hurjan kivasti, sekä asenne että tekniikka (pl. se alleen astuminen tietysti) kesti! Mietittiin, että sille pitää nyt ajaa niitä takaosankäyttötemppuja, esim. takajaloilla kiertäminen niin että etujalat on paikoillaan korokkeen päällä, ja peruuttaminen mitä se ei edelleenkään osaa koska joku on ollut vähän laiska. Peruuttamista siinä kokeiltiin ja kyllä sen sieltä saa tulemaan avuilla ainakin. Mieluummin opettaisin sen naksun kanssa koiran tarjoamisen kautta, mutta ehkä sitä voi jatkaa sillä kun saa sen ensin tajuamaan että yksi askel suoraan olisi hyvä juttu. Tarkkana pitää olla että koira kävelee, ei hypi, ja että kriteerinä on suoruus.

Lopuksi tehtiin tunnari. Koira teki eilen pihalla taas hyvin, mutta tänään kahdella ekalla se napsi vääriä ennen oman ottamista ja vasta vika onnistui kuten piti. Liikkuri vei kaikki kapulat täyteen matkaan, vikalla kapulat oli vain parin metrin päässä. Luulen, että ongelmana on nyt se matka nimenomaan. Ekoilla toistoilla koira meni kapuloille vailla aikomustakaan haistella ja nappasi siksi yhtä-kahta ennen kuin malttoi tai muisti että nenää piti käyttää. Ekalla se myös toi väärän, jolloin lähetin sen uudestaan, ja sitten löysi oman. Toisella se vain nosti yhtä väärää ennen oman tuomista. Tehdään kotona kuuri niin, että jätän koiran kauemmas mutta menen itse kasan lähelle. Niin sillä olisi tulovauhti mutta mä olisin siellä lähellä tarvittaessa vähän rauhottelemassa elein tai sanoin, jos pelkkä olemassaolo ei riitä. Mä luulen että siinäkin on eroa, jos vien ne itse tai joku muu vie. Jos mä käyn siellä pyllistelemässä, niin koirahan menee luonnostaan sinne "mitä sä laitoit tänne", mutta vieraan viedessä kapuloita se ei aina edes katso sitä vaan pitää pyytämättä kontaktia minuun. Sitten se lähtee kapuloille varmaan vähän "öö, mitähän piti tehdä", näkee ne edessään, menee sinne ja mitään ajattelematta nostaa sitä yhtä ainakin ennen kuin muistaa mikä oli homman nimi. S sanoi että paremmat virittelyt voisi kanssa auttaa ja se sehän on taivahan tosi. Nyt mulla ei ole mitään viritystä, lähetän koiran vaan tunnarikäskyllä :P

***

Luksi teki tänään rallytokon oikealla puolella seuraamista sekä kieppiä ja hyppyä seuraamisen yhteydessä. Voi kun voisin yhdistää mun koirat, tämä otus meinaan yrittää niin ettei nahoissaan meinaa pysyä, ja se voisi lahjoittaa Sienelle vähän sitä yritystä ja ottaa pari kiltteysgeeniä tilalle! :D Kyllä se siellä oikealla jo aika hyvin pysyy eikä jokaisen namin nielaisun jälkeen kimpoa selän takaa vasemmalle, mutta se poikittaa ja höseltää ja pitkä tie on kyllä vielä edessä. Kieppi onnistuu aina pari ekaa kertaa pelkällä käskyllä, mutta sitten sillä alkaa mopo keulia niin että ei vaan jotenkin pysty enää. No eipä sekään tartte kun kerran tehdä.

***

Iltaruoka purkkiin ja pihalle tunnarikapuloiden kanssa. Jätin koiran n. 5m päähän ja menin itse kapuloiden taakse metrin päähän. Tuli varovasti kapuloille, jopa liiankin, mutta haistelu ainakin oli erinomainen ja oma nousi varmasti. Kokeilen ensi kerralla mennä itse sivuun, etten ole suoraan siinä vastassa tuijottamassa koiraa ja kapuloita, se ehkä jähmeytti sitä. Olen mennyt nyt varmaan viikon ajan kyykkyyn vastaanottamaan kapulaa, sen pitäisi vähentää paineistumista ja tehdä palautuksesta mahdollisimman rento, mutta Sieni edelleen tiputtaa kapulan joka kerta kun mulkaisee minua ja reagoi jotenkin "öö, miksi sä oot siellä tolleen". Taidan palata seisomaan.

2 kommenttia:

Eijan holskut kirjoitti...

Uteliaisuuttani kysyn, mihin hajutunnistuskoulutukseen olet Töppösen kanssa menossa?

laura kirjoitti...

No perkele kun sun kaveriksi ei voi facebookissa liittyä, olisin linkittänyt sen sulle! :D Katsotaan jos saan sen viestinä laitettua.