sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Viikonlopun puuhat

Lauantaina hakutreenit kentällä; risteilyä ja ilmaisua. Sieni teki vikan ilmaisunsa kiintorullalla ja kyllä se nyt vaan olisi otettava tosissaan työn alle, vaikka ohjaajaa pelottaakin. Ne valeilmaisut meinaan. Mutta eihän se itsestään mihinkään etenekään ja pitää tehdä valmiiksi suunnitelma mitä sitten tehdään, jos ja kun koira joskus valetta kokeilee. Jollekin toiselle koiralle voisi varmaan vaan huutaa "ei! irti!", mutta Sieni ja huutaminen ei sovi samoihin onnistuneisiin treeneihin lainkaan. Risteilyssä se sai tehdä yliheittoja, mikä oli kauhean hauskaa.

Mudin osalta hämmennys on mennyt pahemmaksi ja nyt koira on kaksissa viime treeneissä tehnyt rullan oton sijaan ihme sijaistoimintoja, menee vähän mm ohi tai jotain muuta hassua. Nyt palataan ihan alkeisiin, mm kierrättää koiraa rullalla ja autan sitä kunnolla "anna" ja matkat on lyhyitä. Lisäksi se ei nyt tee risteilyä tai mitään muutakaan suorapalkallista hommaa lainkaan, jotta saadaan kuvio selkenemään sen päässä. Panostin viime kerralla myös selkeään hallintaan ja palkkailin sitä siitä; jos ajan sen konfliktiin keskilinjalla niin varmasti sekin vaikuttaa koiran ratkaisuihin maalimiehellä.

Sunnuntaina iltapäivästä käytiin hallilla, kun oli tarjolla flyball-koulutusta. Flyballissa koira hyppää neljän esteen yli, painaa laatikkoa josta lentää pallo, ottaa kopin ja palaa pallon kanssa samojen hyppyjen yli ohjaajan luokse. Tehtiin muistaaksei neljä kierrosta. Alkuun opetettiin vaan sitä, että pallo tulee laatikon takaa avustajan kädestä kun koira menee sen luokse. Sitten alettiin opettaa koiraa painamaan laatikkoa, jolloin avustaja heitti pallon. Lopulta Sienikin teki ensin yhtä ja sitten kahta hyppyä. Painamisessa avustaja näytti kädellä oikeaa kohtaa ja yritti kannustaa "paina!", ja aika hyvin koirat sitten läppäsi sitä tassulla. Sieni ei heti ihan tajunnut ja se mm. kokeili alkaa haukkua räkyttää mikä oli musta ihan sairaan hauskaa :D Nössö Sieni niin kävi komentamaan avustajaa, hahaa. Tuli ihan mieleen, että kyllä siitä varmaan olisi saanut kasattua haukkuvan hakukoiran kuitenkin sitten. En ole vaihtamassa, mutta joskus tuntui että a) se ei ikinä hauku lainkaan ja b) se ei ainakaan hauku vieraalle sellaista komentavaa voimakasta haukkua. No haukkuipas tänään!

Mudi oli kanssa mukana kun hetken ajattelin jos kokeilen sillä kanssa, mutta en sitten alkanut säätää. Meillä on hallin yläkerrassa pieni parvi, johon on saanut viedä häkkejä. Hygieniasyiden takia häkin on kunkin omia ja henkkoht käytössä, mitään yleisiä looseja siellä ei ole, eikä tule. Mulla on meidän pieni metallihäkki siellä, se on vähän huono sikäli että kahta sinne ei mahdu, mutta Sieni on ollut vain jossain tolpassa sitten remmillä kiinni. Mudiahan ahdistaa ihan kauheasti kun se on häkissä "ansassa" ja joku tulee lähelle, ja varsinkin jos sillä on vielä koira mukana. Rähinä on melkoinen. Sen aikaa se voi olla hiljaa, jos olen lähellä ja syötän sitä, mutta kun poistun yhtään niin ääni alkaa taas. Mikään komentaminen ei sitä auta, ja siis jos ei hermot riitä niin ei riitä, eihän se sille itsekään mitään mahda. Joskus se vielä varmaan kuolee sydäriin kun pulssi hakkaa ziljoonaa. No, nyt sinne sitten joku vei koiransa ja mudi sai raivarit. Sieni oli just silloin harjoitusvuorossa ja se meni ihan kauhean hämilleen siitä :/ Ei sitä muut raivoavat koirat niin ahdista mutta mudin ääni oli aivan liikaa. Sain Sienen tsempattua tekemään pari toistoa ja mudinkin pahin rähinä loppui kun toinen koira oli mennyt ohi, mutta murina jatkui koko ajan. Toinen koira vinkui ja mudi murisi. Menin sitten rauhoittelemaan sitä, oli taas hiljaa sen aikaa kun olin siinä, mutta kun meinasin lähteä niin murina alkoi taas. Päädyin sitten viemään sen autoon, ettei se pilaa Sienen seuraaviakin kierroksia. Vähän oli kylmä mutta voi voi. Tämä on nyt vaan aika iso ongelma, kerta se ei pysty olemaan siellä, en voi ottaa sitä lainkaan mukaan ainakaan kun tästä yhtään kylmenee eikä se voi olla autossa. Vaikka menen päivällä niin jokuhan saattaa aina tulla. :/ Häkki on peitetty mutta se ei auta. Päin vastoin luulen, että se vain lisää ahdistusta, kun koira ei näe mitä tapahtuu ja onko joku väijymässä sitä heti kankaan toisella puolella.

Illasta oli sovittu tokotreenit ja riskillä otin sen mudin nyt vielä mukaan. Siirsin häkkiä parvella kauimmaiseen nurkkaan, ettei kukaan ainakaan kävele enää koiransa kanssa sen ohi. Voisihan sen päälle laittaa namikipon ja pyytää kaikkia parvelle menijöitä käydä tiputtamassa sille pari namia, mutta en mä tiedä tuleeko siitä silti mitään. No, tänään saatiin olla keskenään.

Sieni teki ekassa setissä ruutua (1. näki lelun laiton, 2. lelu valmiina, 3. näki lelun laiton) ja käskytetyn luoksetulon läpijuoksuna. Lopuksi naksun kanssa ensin saksalaista täyskäännöstä, joka oli "huomattavasti parempi" kuin meidän aiempi täykkäri. Asenne on kuulemma hyvä mutta koira tekee aika laajan kaaren, tosin sitä saatiin jo nopeammalla palkalla vas. kädestä tiiviimmäksi ja varmaan rutiinin myötä pienenee edelleen. Sitten vähän paikalla käännöksiä, näissä varsinkin vasemmalle se ei työskentele niin aktiivisesti kuin voisi. Pyöritin sitä vähän namilla ja niin se tekee ihan eri tavalla. Tässäkään vaan en tiedä onko kyse vireestä vai lonkista, mutta päätettiin silti että koetetaan nopeuttaa ja tehdään nyt läksynä noita pyörimisiä namin perässä, jos sille saisi myytyä vähän asennetta sitä kautta.

Toisella kierroksella halusin BH-tyylisen paikalla makuun, joten S treenasi P:n kanssa samalla kaukojen vaihtoja ja jotain muuta näperrystä. Jätin koiran niin että näin sen peilistä ja olin selin siihen. Tuli vähän haastava harjoitus, kun koira oli selin oveen ja sieltä sitten tuli joku sisälle. Ja liikkui hallin reunalla, meni ulos ja tuli muistaakseni vielä kerran sisälle. Koira kuikuili vähän olkansa yli, kehuin kun oli hyvin. Aikaa otin 4min, ihan rauhassa se siellä oli, eikä ainakaan nouse kyllä. Vähän rauhoitteli itseään huuliaan nuoleskellen häiriön aikana. Lopuksi vielä tunnari, S laittoin 8 väärää ja vein itse oman aika keskelle riviä. Teen aina "hämylaittoja" ettei koira näkisi mihin kohtaan oman lasken. Pyöräytin koiran namin kanssa ympäri ennen lähetystä, ettei se myöskään silmillään muistaisi missä kohti kyykkäilin. Silti se aina menee aloittamaan aika lähelle sinne mihin sen oman olen laittanut. Haisteli kuitenkin ja löysi nopeasti, palautuksessa kapula putosi mun edessä. Oli puhetta, että voisin mennä kyykkyyn vastaanottamaan, ettei koira vahingossakaan ota painetta palautuksesta. Nyt kun se noutojen palautus on rikki muutenkin. Lisäksi puhuttiin siitä, että kun liikkuri vie kaikki kapulat, koira ei voi katsoa mihin oma laitetaan, joten se tuskin jää ongelmaksi vaikka se nyt muka sen jotenkin erottaisi. Voisinhan mäkin vaikka viedä kaksi kapulaa, kädessä oman ja pihdeillä yhden väärän lisää.

Töppönen teki rally-tokoradan jonka epätoivoisesti yritin saada siinä kyhättyä. Vähän pitäis suunnitella etukäteen, nytkin oli vaan väärään suuntaan käännöksien kylttejä mukana :D Muuten radalla mm. saksalainen täyskäännös, kieppi, sivulla seisomaan nousu, istu-eteen-oikealta sivulle. Jätin maksalaatikkorasian etäpalkaksi ja sehän oli sitten taas sen laatuinen virhe että ei toistu toista kertaa... mudi ei ollut nahoissaan pysyä, käännöksissä vinkui, seuruu kamalaa pompotusta, kieppiä ei pysty tekemään ylivireessä, käännökset ylityöskenteli, normi täykkärissä tekee saksalaisen tai jää jonnekin tosi kauas selän taakse, saksalaisessa ei tee mitään jne :D Uusin suurimman osan kylteistä ja vapautin koiran sitten syömään sen maksiksen. Sen jälkeen tein vaan taskussa olevien namien kanssa ja johan pystyi tekemään muutakin kuin vinkumaan. Sivulla seisomaan nousussa jätin koiran odottamaan ja siirryin vähän pois sen sivulta, onnistui. Se kaipaa vielä varmuutta. Kieppi sujuu hyvin kun koira keskittyy. Pidin vähän sulkeisia niistä täykkäreistä, jos mitään ei sanota niin tämän koiran kuuluu tehdä se vasemmalla sivulla pysyen, eikä tehdä omatoimisia saksalaisia. Lisäksi oikealla puolella seuruuta, irroitin imutuskättä ja useaksi sekunniksi ja hyvin pysyi! Tosin se seuraa aika auki, mutta sitä voidaan hinkata myöhemmin jos viitsitään, rallyssa se ei ole kovin tarkkaa.

Lopuksi käytiin vielä lenkillä, josta alkumatka remmissä ja sitten saivat juosta irtikin. Eipä ne paljoa aikuiset koirat kyllä leiki, Sieni ja P vähän välillä innostui juoksemaan keskenään muuta muuten vaan nuuhkittiin. Oltiin samalla porukalla metsälenkillä torstaiaamuna ja ihan sama sielläkin. Uskon silti, että vaikka koirat ei leikkisi, niillekin on ihan hauskaa olla välillä kavereiden kanssa liikkeellä. Siinä on kuitenkin sellasta laumameininkiä eri tavalla kuin kahdestaan.

Ei kommentteja: