sunnuntai 28. elokuuta 2011

EVL0

Ristiinassa, EVL-koiria 4kpl, oltiin toisina. Tuomarina Pauli Härkönen. Aamulla kotoa lähtiessä otin mukaan takkia ja hupparia, kun tuntui että on tosi tosi kylmä. Koepaikalla sitten aurinko alkoi paistaa ja ristus että oli hiki!

Sieni oli mukana. Se tepasteli katselemassa maisemia (jee), istui yhden naisen sylissä (jee), tervehti yhtä miestä ja kerjäsi ja sai pitkään maharapsutuksia (jee), katseli koepaikalla olevia koiria läheltäkin (alkuun vähän hui, mutta kovasti olisi kiinnostanut mennä luokse, vaan oli kiellettyä. Otti pyydettäessä tosi nätisti kontaktia minuun :)). Lopuksi se nukkui taas autossa ketarat oikosenaan.

Kehäänmenotarkastus: ok. Huh, uskallankohan vähän jo lakata stressaamasta tätä, kun viime aikoina on mennyt niin hyvin. Mehän ollaan kerran ihan melkeen lennetty ulos voi-kokeesta ennen kuin päästiin edes kehään...

Paikalla istu: 10. Eipä mitiä.

Paikalla makuu: 0. Ja savu nousee korvista... vasta kolmannella maahan. Mitvit? Ei oo ollu moista ongelmaa. Sivulle nousi sentään reippaasti omalla käskyllä. Kuulemma muuten hieno makuu.

Yksilöliikkeet tehtiin taas kahdessa osassa, normijärkkä, ruudusta poikki. Nyt kun on ollut useampi tällainen koe, uskallan sanoa, että meille sopii paremmin kuitenkin se että kaikki on putkeen. Kummallakin vähän lässähtää fiilis välissä.

Seuruu: 7,5. Oli kiva kaavio! Mä tykkäsin enkä ymmärrä miksi noin huono arvosana, eikä tuomarikaan muistaakseni sanonut mitään. Paikoin pientä paikan elämistä ja osa käännöksistä olis ehkä voineet olla skarpimpia, mutta tykkäsin silti enemmän kuin seiskapuolen edestä. Pöh.

Zeta: i-s-m. 8. Istuminen on eniten kiinni äänensävystä; sen pitää olla keskikova ("top" on hiljainen ja "MAAhan" painokas) mutta kuitenkin selkeesti käsky "istu!", ei "istu..?". Otin ennen kehään menoa pelkkää istumista ja se toimi. Toimi kehässäkin. Jes, jes, jes! Seisomisessa koira liikautti toista tai molempia etujalkoja ja kiertyi siis osin perääni kun kävelin sen taakse. Muuta vikaa minusta ei ollut, seuruukin oli jees. Ihanaa että tää onnistui viime kerran totaalisen haahuilun jälkeen.

Luoksetulo: 8. Koira tuli puoliksi sivulle ja puoliksi eteen (käsky on sivu ja koira tulee tokoluoksetuloissa suoraan sivulle), liikkuri sanoi jo kiitos, enkä sitten käskyttänyt enää kunnolla sivulle. Muuten olin tyytyväinen, luksimainen suoritus kaikin puolin.

Ruutu: 0. Ruutu merkiltä oikeaan. Mun mielestä koira katsoi kyllä ruutuakin, mutta painostin sitä lähtöpaikalle kävellessä "missä ruutu, missä merkki, ensin merkki, ENSIN MERKKI". Viime kokeissa kun merkille menot on olleet persiistä. Merkki olikin hieno ja stoppi tosi hyvin, oli suora linja siitä ruutuun. Ja kas, koira lähtee takaviistoon ja meikä antaa sen painella ulos kehästä. :( Stop ja uudella käskyllä ruutuun, sinne paineli, maahan hienosti ja seuruukin oli vallan jees normihaahuiluun nähden. Tuomari sanoi, että todella harmittaa antaa nolla, olisit pysäyttänyt sen ennen kuin se ehti ulos kehästä. Kyllä mä tiesin että siitä tulee nolla, mutta en sitten muistanut tai tajunnut tai jotain.. voi paskan paska! Yritin kuitenkin kehua koiraa ihan vilpittömästi, se oli vain mun moka.

***

Ohjattu: arvoin vasemman. 0. Merkki oli pieni, matala puolipallo. Aurinko paistoi suoraan edestä ja kapulat oli osin ruohossa. Merkille lähti ekalla ja minusta ihan hyvin, mutta en nyt yhtään muista mitä tapahtui. Ei reagoinut ekaan stop-käskyyn ja mylväisin toisen? Koira oli aika kaukana merkistä. Edelliselle oli käynyt kanssa niin, että oli epäselvää onko koira vaaditun 2m säteen sisällä, kun sitä ei ollut muistettu piirtää. Tuomari sanoi niille, että olisi se ollut, ja että olisit odottanut hetken niin hää olisi sanonut. Minäkin jäin sitten katsomaan tuomaria ja odottamaan kelpaako. Sanoi, että lähetä vaan noutamaan, jolloin minä heti lähetin ja liikkuri sanoi samalla "käsky". En tiiä hämääntyikö koira siitä, liikkuri oli meinaan oikean kapulan puolella ja koira lähti sinne päin. Stop -> uusi ohjaus vasemmalle -> meni keskimmälle. Ei -> uusi ohjaus vasemmalle -> meni vasemmalle. Tiesin olevan jo nollalla, joten huikkasin hyvä, kun otti kapulan. Palautti ravilla. Se hyytyy tällasesta säädöstä. Mutta sainpas pelastettua ja kehuin koiran kunnolla :) Yksikään ei saanut tästä kymppiä, kaikilla tuli lisäkäskyjä merkille ja/tai kapuloille.

Metallihyppynouto: 7. No olipas tooooodella hidas nosto ja palautus hyvin varovaisella ravilla, niin että hätinä pääsi hyppäämään esteen yli, kun ei ollut lainkaan vauhtia. Olin juuri ärähtämässä että otapa se perkeleen kapula nyt kuule sieltä, kun koira noukki sen suuhunsa. Tälle on todella tehtävä jotakin. Olen aiemmin ollut sitä mieltä, että kuria kehiin, mutta jos koira inhoaa sitä kapulaa niin ehkä kuri ei tuota kovin hyvää tulosta. Noudosta ja kapulasta pitää tehdä kivempaa. Pitäköön kapulaa suussa vaikka iltaruokaa odotellessa tai jotain?

Tunnari: 6. Palikat rivissä, oma tokavika oikealla. Koira oli jo tosi kuumissaan ja läähätti sivulla. Lähetyksessä se kyllä katsoi kapuloita päin, mutta ravasi niiden ohi luoksetulomerkille. Taisin sanoa sille ihan "heeei!" joka ei ole mikään käsky :D. Koira pyöri siinä aikansa ja mietin että mitäs tekisin, kunnes se sattumalta osui kapuloille vasemmasta reunasta. Tsekkasi koko rivin läpi, meinasi ottaa vikan, mutta vaihtoikin tokavikaan. Palautus ravilla. Vähän jännitti, mutta ilokseni kapulan päässä oli mun merkki. Se todella osaa sen haisteluosan ja aion kokeilla kasata tähän nyt reilusti lisää virettä. Kadun sitten, jos tuhoan haistelunkin :P

Kaukot: 5. Perinteinen i-s-m-s-i-m. Mä olin etukäteen päättänyt, että jos ei nouse ekalla niin menen nostamaan, kuten treeneissä teen. Nyt oli jo nolliakin niin paljon, että mitä väliä pisteillä tai vaikka punaisella kortilla. En tiedä mikä totaalinen hyytyminen mulle tuli, mutta unohdin kokonaan. En muistanut ollenkaan siinä huitoessani vaan vasta jälkeen päin se tuli mieleen, että ai hitto! Tuplakäsky siis ekaan istumiseen ja ekaan seisomiseen. Lisäksi oli tullut vähän eteenpäin. Voi perkeleen perkele. Kaukoihin paljon lisää virettä. Liikkukoon sitten, mutta ne vaihdot saa luvan alkaa tapahtua ekalla.

Yhteensä 167,5p, ei tulosta, sij. 4./4. Tuli kaksi ykköstä ja hyvä kakkostulos ja sitten me, wohoo. :D Mutta olen silti varmaan tyytyväisempi kuin kahteen edelliseen kokeeseen. Ruutu oli tosi makea ja vauhdikas ja silkka työtapaturma että tuli nolla. Luoksetuloon olen oikein tyytyväinen ja seuruusta kanssa. Ohjattu oli hankala ihan oikeasti, hienoa että suuttumisen sijaan autoin koiraa ja saatiin se lopulta onnistumaan. Oli siellä toki koirankin mokia jotka pistän sen piikkiin ja joista sitä sietäisi ojentaa, kuten se paikkamakuun alun kuurous, kaukojen jumitus ja tunnarin tyhjäpää-alku.

Paikallaolojen piilossa:

tyyppi: me oltiin viimeeksi toukokuussa kokeessa, saa nähdä miten treeni on purrut tässä välissä
minä: ai, me oltiin viimeeks kaks viikkoa sitten, ja sitä ennen viikko sitten
tyyppi: o_O

Joo. Pitäis kai sitä treenatakin välissä. Kesäkuun koe (286p) meni niin hyvin että tuudittauduin jotenkin siihen, että koira osaa ja nyt kerätään vaan ykköset kasaan. Pidettiin reilu kuukausi lomaa tosi vähillä treeneillä ja sitten nyt on ollut tämä koeputki. Puutteita on milloin missäkin liikkeissä, ei ole yhtä tiettyä joka aina ryssittäisiin. Sellaista sujuvuutta kuin kesäkuussa oli, ei todellakaan ole. Meinasin, että treenataan ihan tietoisesti nyt joka liikettä. Vahvistetaan perusteita (kuten seisomassa pysyminen, kun kävelen ohi, herttileijaa ties koska sitä viimeeksi on treenattu, kun "kyllähän se sen osaa". Varmaan avo-luokan aikaan viime syksynä? :P) ja toisaalta tehdään niistä myös ehjiä kokonaisuuksia. Ei riitä, että koira treeneissä vaihtaa ekan kaukokäskyliikkeen hienosti ja saa pallon, vaan se koko sarja pitää mennä. Lisäksi kokeenomaista treeniä - opetan nyt vihdoin sen, että palkka on autolla, ja sen saa joka treenin päätteeksi vaikka kentälläkin olisi viljelty palkkaa. Ei sen tartte tolle olla kuin yksi pieni nami kupissa. Se kuppi on jotenkin niin ihana ja nami maistuu paremmalta sieltä kuin kädestä. :D Liekö agilityn peruja, siellä kuppia on jonkun verran käytetty.

5 kommenttia:

-Heidi- kirjoitti...

Harmi juttu noi pari nollaa! :/ Muuten oli kyllä kivannäköistä menoa, ainakin näin noviisin silmään :D Meillä kuihtui oma suoritus täysin kasaan kuumuuden takia. Tsemppiä jatkoon!

laura kirjoitti...

Kiitos! :) Hetken löi tyhjää että mitä hittoa, mutta ilmeisesti olit kisaamassa avo-luokassa? Mistä löysit blogin? :D

laura kirjoitti...

Ai niin ja vielä, mua olis joskus aikaisemmin harmittanut todella nollat. Ja harmittikin, riippumatta mistä ja miksi ne tuli. Nyt olen esim. siihen ruutuun tosi tyytyväinen. Vauhdikas, motivoitunut suoritus joka vahingossa nollautuu, on aivan eri juttu kuin haluttoman tai osaamattoman koiran saama nolla. Nollia on hyviä ja huonoja :)

-Heidi- kirjoitti...

Juu avoin luokka korkattiin tänään :) Googlasin "toko koe 28.8. Ristiina" kun etsin muiden kilpailijoiden blogeja ja teidän löysin ainakin :D Ja totta puhut noiden nollien suhteen.

laura kirjoitti...

ooh, google toimii siis oikeasti! :D