sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Töppösen nikamat

Töppösen selkäjutut otti aimo harppauksen eteenpäin, kun joku sai vihdoin aikaiseksi hakea ne kuvat cd:llä klinikalta itselleen... eli tässä ne 4,5v iässä otetut selkäkuvat (1v kuvat on ei-digimuodossa):


Laitoin kuvat Anu Lappalaiselle arvioitavaksi:

"Koirallasi on ns. välimuotoinen lanne-ristinikama, jossa viimeinen lannenikama (L7) on osa ristiluuta. Puhutaan myös sakralisaatiosta. Tässä tapauksessa tuo sakralisaatio on niin "voimakas", että lannenikamia on vain 6. Osassa roduista (esim. sakemannit ja mäyräkoirat) on yleistä, että lannenikamia on 8 (lumbalisaatio). Nämä jäävät helposti huomaamatta, jos ei laske nikamien lukumäärää."

Koska kuvannut ELL antoi niin ympäripyöreän vastauksen, kysyin vielä erikseen suostuuko Lappalainen antamaan suoraa mielipidettä koiran tai sen lähisukulaisten jalostuskäyttöön.

"Minulla on mielipide kaikkeen :) Mudeista ei tiedetä, miten yleistä on. Eli suositukseni on, että tilanne kartoitetaan (jatkossa helpompaa, kun tiedot näkyy KoiraNetissä) ja sitten kun tiedetään mikä on tilanne, niin voidaan päättää mitä tehdään. Siihen saakka suosittaisin, että voi käyttää, mutta vain sellaisille, joiden selkä tämän suhteen ok. Ja tietysti hyvä, että jälkeläisiä mahdollisimman paljon kuvataan."

Itse olin ehdottomasti sitä mieltä, että onhan se aika helvetinmoinen puutos koirassa eikä missään nimessä jalostukseen, mutta pitää nyt vielä miettiä kerta alansa asiantuntijalla oli noin erilainen näkemys. Mulla on sellainen näkemys, että harrastuskoiria on kuvattu ihan kiitettävästi, mutta paljon taitaa olla niitä koti- ja näyttelykoiria joiden omistajia asia ei ole kiinnostanut. Kennelliitto alkaa lausua kuvia 1.6. alkaen eli ne on olleet ns. epäviralliset tähän saakka. Koiran vaan pitää olla kuvattu toukokuun jälkeen, vanhat kuvat ei kelpaa. En todellakaan aio humauttaa koiraa heti uudestaan vain tämän takia, vaikka mielelläni laittaisin asian julkiseksi koiranettiin. Pitää muistaa samalla jos tulee tarve nukuttaa muun syyn takia. Olen kyllä ajatellut, että jos se pysyy harrastuskunnossa vielä vuosia, kuvaan sen joskus 3-4v päästä vielä kerran nähdäkseni mahdolliset muutokset. Silloin sitten viimeistään viralliseksi tämäkin.

1 kommentti:

Veera kirjoitti...

Miltä tuo nikama näyttää lonkkakuvista katsottuna? Saran kuvannut eläinlääkäri ei mitään erikoista koiran selässä huomannut, mutta lonkkia lausuessaan Liman antoi lausunnon myös selkämuutoksesta. Saran välimuotoinen nikama ei ole symmetrinen ja vinouttaa lonkkia hieman.