perjantai 12. lokakuuta 2012

"Näytä!"

Metsiksellä M:n kanssa. Sienelle aloitettiin haun ilmaisun opetus. Ilman muuta siitä tulee rullakoira, syistä että se tykkää sekä juosta että noutaa ja se on niin kiltti että en vain näe sitä varsinkaan väsyneenä luontevasti huutamassa palkan toivossa yhtään kellekään. Vaikka se osaisi haukkua käskystä, en silti pitäisi sitä vaihtoehtona tälle koiralle, ja nyt kun siitä ei ole edes saatu pientä pihahdusta ulos, niin... :D

Käytettiin M:n irtorullia, pitäis hankkia omatkin, tai kävin itse asiassa parissa paikkaa katsomassa mutta ei ollut puutarhaletkuaputkeamitään valikoimissa, varmaan K-Rauta olis parempi osoite. Sienellä oli hirveän hauskaa mutta en tiiä tajusko se kovin kauheasti. :D Ihan hiekkakentällä siis, viisi toistoa ehkä 5-25m matkoilta. Vaikeinta oli saada koira tulemaan rullan kanssa suoraan mun luokse, sen mielestä kyykyssä oleva M oli niin hauska että sitä piti vähän koettaa saada leikkimään. Kun M ei reagoinut mitenkään, koira kyllä toi "rullan" mulle. Luulen, että toi jää pois, jahka kuvio tulee koiralle tutuksi.

Tehtiin myös esineruutua. Alue n. 20x50m, M vei Luksille valmiiksi kolme vierasta esinettä. Pyysin kaksi taakse ja yhden ihan eteen. Hyvin vähäinen tuuli takarajalta päin. Mudi oli revetä liitoksistaan päästessään autosta hommiin, mutta jotenkin sillä meni sitten keskittyminen kuitenkin vähän muuhun kuin piti... eli ruudun etureunalle ihan pokkana kävi kusemaan just kun olin ottamassa sitä sivulle. Eka esine tuli takaa, heitteli sitä matkalla ja tippui ainakin kahdesti ennen kuin oli mun kädessä. Toinen tuli kanssa takaa, ja sitä tuodessaan koira sai hajun etuesineestä ja olisi vaihtanut, ellen olisi puuttunut. Eli ehti tiputtaa ekan, mutta karjaisulla kyllä sentään korjasi ja toi sen, muistaakseni jopa suoraan käteen. Vika lähetys sitten sille koiran merkkaamalle hajulle ja sieltä tuli viimeinen. Vähän jotenkin hajamielistä, ei ollut ihan normivauhti ruudussa, mutta tekipäs ainakin töitä eikä laskenut taas että kahden jälkeen riittää, hae itse. Talven aikana motivaatiokuuri. En vaan oikein tiedä mitä sen kanssa tehdä - ongelma on siis se, että kokeessa osaa laskea esineet ja tietää että palkkaa ei tule välissä kuitenkaan, niin alkaa jossain vaiheessa olla että hae ämmä keskenäsi. Yksittäisiä hyvin palkattuja esineitä? Paljon esineitä välipalkoin? Kyllä se näin tekee varsin kivasti töitä. Vai nimenomaan paljon kokeenomaista 3-4 esineen hakua josta vasta jättipalkka? Pitää pohdiskella.

Sieni sai katsoa kun M vei sille kaksi esinettä, pyysin keskelle ja taakse. Eka lähetys taas oikein hieno, paineli lujaa, joutui hetken etsimään, sitten toi taaemman esineen. Tuntui, että se ei sotke hakuun, vaan tiesi mitä etsii. Toiselle lähti ihan hyvin, kävi etsimässäkin muistaakseni kivasti ja perällä asti (koko alue ei näkynyt lähetyssivulle), mutta ei vaan saanut hajua. Tuli takaisin, lähetin uudestaan. Nyt se alkoi olla sitä mieltä, että emmää tonne lähe, ei siellä ole mitään. Autoin sitä sitten menemällä pari kertaa peremmälle itse ja lähetin aina rauhallisesti uudestaan vaan. Lopulta se sai hajun, lähdin kehuen palaamaan lähetyssivulle missä palkkaisin koiran maksispurkilla. No se alkoi sitten heitellä sitä helvetin esinettä M:n jalkoihin ja kävi mielistelemässä ja kaikkea mistä en tykkää ja mistä ei saa palkkaa. Heitin esineen kaksi metriä ruutuun ja pyysin uudestaan hakemaan sen. Koira vei sen taas M:lle, johon sanoin että haloo nyt, keskitypäs vähän. Uusi heitto, nyt tiputti sen mun jalkoihin, ja vasta seuraavalla tuli kunnolla ja sai palkan. Vittu mitä hinkkaamista, meni taas varsin lahjakkaasti treenaan-liian-montaa-osaa-kerralla-harjoitukseksi! Nyt luvassa kotikuuri esineen käteen antamista, sillä oli vähän niiden hakurullienkin kanssa tuota heittelyä mielessä, ja mun kriteeri tulee olemaan käteen luovutus ja sillä sipuli.

No sitten agihallille, alkeisryhmän koulutusta. Kerkesin treenata Sienen kanssa keppejä (ohjurit, 6kpl, ok), rengasta (ihan matalalla, menee edelleen herkästi väärästä välistä) ja muuria (ei ongelmaa maksissakaan, joskaan irtopalikat ei olleet päällä lisänä). Luksi teki kanssa vähän keppejä eri sisäänmenokulmista. Sitten otin yhden hyppysiivekkeen ja kierrätin koiraa sen ympäri, jotta saisin vähän luoksetulon pysäytyksiä. No koirakoita alkoi tulla parkkikselle ja pissalenkeille ja hui kun oli taas vaikeaa ärrinmurrinmudilla. Unohdin ne stopit kokonaan ja yritin vaan saada sen hyvällä vireellä juoksemaan sen siivekkeen ympäri. Oli vaikeaa mutta onnistuin kaiketi ihan kohtuullisesti lopulta. Olkoon. Ei tuu ykköstä sunnuntaina.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Budan Mari tekee parhaita irtorullia ja halpaan hintaan, suosittelen. Mä oon kyllä itsekin tehny aikasemmin vastaavia, eli ne on nahkaisia. Pysyvät koiran suussa paremmin, kuin letkun pätkät.

iitu