tiistai 13. tammikuuta 2015

Uudet tokosäännöt

Nyt ne on täällä, nimittäin tokon uudet suoritus- ja arvosteluohjeet! FB:n tokoryhmässä liikkeiden nimet julkaistiin joskus joulun aikaan, ja sen jälkeen näitä yksityiskohtaisia ohjeita ruinattiin mun mielestä tosi rumasti. Oli sanottu, että käännös- ja viimeistelytyöt on kesken, mutta ihmiset kerjäsi silti jotain irtopaloja ja kärtti että koska ne tulee. No tulee varmaan kun on valmista, tuskin niitä kukaan huvikseen panttaa, daa? Sekin on niin nähty, että jos julkaistaan jotain hyvin epävirallisia maistiaisia ja viralliset on sitten jotenkin erilaiset, niin siitäpä vasta poru tulee. "Mutkun sanottiin!" Mua tympi tämä kanssaharrastajien härdelli, spekulaatiot uusista liikkeistä, juorut ja kärttäminen niin, että vähän aikaa ajattelin, että ehkä oikeasti lopetan koko tokon. Mutta nyt kun ne säännöt tuli ja silmäsin ylemmät luokat läpi, olenkin paljon enemmän innoissani!

Töppösen osalta tokot on nyt tokoiltu. Tai kyllä se ehkä treeneissä saa nämä uudet jutut opetella, ja voi toimia samalla mun koe-eläimenä, mutta kokeeseen se ei uusien sääntöjen tultua 1.8. jälkeen enää ikinä mene. Se paikallaolo-luoksetuloliike, missä on neljä koiraa ja ne yksi kerrallaan kutsutaan luokse, on syy siihen. Voin vain kuvitella että jos viereen sattuu joku rotikka, suursnautseri tms iso, musta ja mudin mielestä pelottava koira, ja se kutsutaan siitä sitten ennen mudia ja sinkoaa täysillä... mudilla on vaan liikaa huonoja kokemuksia iholle tulevista koirista ja holtittomasti juoksevat isot koirat ahdistaa sitä hirveästi, ja kun mudia ahdistaa, sehän rähisee. Pk-tottiksessa paikallaolijan ja luoksetuloa tekevän välimatka on niin paljon suurempi, että sen se kestää. Lisäksi se on niin urautunut ja sen mielestä rivissä kuuluu maata tai istua, ja se työ, että sille saadaan varmuus siitä, että vaikka muut lähtee juoksemaan kohti ohjaajia, kaikki on silti okei ja hallinnassa... juu ei vaan tule tapahtumaan, keksin varmasti jotain kivempaakin tekemistä vapaa-ajalleni. :)

Mutta Sieni taas! Nämä uudet liikkeet kuulostaa varsinkin operanteille koirille tosi loistavilta! Erottelu ja kuuntelu tulee todella tarpeen ja nyt ollaan jo päästy sen makuun, niin en äkkiseltään näe mitään suuria ongelmia.

Yleiset suoritus- ja arvosteluohjeet

"5. Kaikki liikkeet alkavat, kun liikkeenohjaaja on osoittanut ohjaajalle aloituspaikan, ohjaaja seisoo  aloituspaikassa koira perusasennossa ja liikkeenohjaaja on ilmoittanut ”Liike alkaa”."

Tämä tuntuu kivalta, se onko valmista -säätö jää pois.

"21. Liiallinen kiittäminen ja koiran innostaminen, leikkiminen, temppujen tekeminen, ohjaajan syliin hyppääminen, ohjaajan jalkojen välistä pujottelu, jne. johtavat tuomarin varoitukseen"

Jotenkin näin se kai nykyäänkin säännöissä lukee, ja pk-puolella ainakin, mutta pelkään silti, että sääntö kiristyy. Palkkaaminen namilla ja lelulla on kielletty eikä niitä saa viedä kehään lainkaan ja se on hyvä sääntö. Mutta jotenkin mä toivoisin, että ohjaaja saisi sydämestään kiittää koiraa liikkeiden välissä. Tuntuu pahalta, jos lajia kehitetään sellaiseen suuntaan, että vain todelliset "työnarkomaanikoirat" voi siinä pärjätä.

"39. Käsimerkit eivät koskaan ole sallittuja, kun koira on ohjaajan vieressä perusasennossa. Tämä alentaa arvosanaa (2-4):llä riippuen tilanteesta sekä käsimerkin voimakkuudesta ja kestosta. Jos mukana on myös vartaloapuja, arvosana alenee vieläkin enemmän."

Eli voittajaluokan ruudusta se käsimerkki jää pois ja ruutu ajatellaan "eteen"-liikkeenä. Ylipäänsä nämä uudet säännöt korostaa entisestään hallintaa, esim. evl:n ruutuliike, missä merkki poistuu ja koiran pitää juosta "tyhjään". Onpa hyvä, ettei olla sitä ruudun käsimerkkiä vielä käytettykään!


"8. Lisäksi koira, joka on saanut hylätyn arvosanan tottelevaisuuskokeen ryhmäliikkeessä (paikallaololiikkeessä) syystä, että on poistunut paikaltaan häiritsemään muita koiria, ei saa kilpailla kolmeen kuukauteen siitä laskien kun hylkäys on tapahtunut. Mikäli koira toistamiseen hylätään tästä syystä, on kilpailutauko 6 kuukautta"

Loistavaa! Toisesta kerrasta olisin kyllä ehkä itse lätkäissyt vaikka vuodenkin, mutta ihan tosi hienoa, että tällainen sääntö vihdoin tulee! Loppuu ne kokeilemaan menijät, jotka ennen koetta (tai piilossa...) aiheuttaa sydämentykytyksiä muille "ei se ole koskaan treeneissäkään kovin hyvin pysynyt, mutta kokeillaan nyt kuitenkin".


Alokasluokka

-paikallamakuun uudistus on loistava. Aika lyheni yhteen minuuttiin (siinä ajassa varmasti ehtii nähdä, pysyykö ne siellä vai ei, ylipäänsä vanha evl:n neljä minuuttia on hirmu pitkä aika), mutta häiriköt suljetaan kokeesta, me like! Lisäksi alusta asti kaikki paikallamakuut tehdään evl-käskytyksellä yksi kerrallaan alas ja ylös, mikä musta lisää kuuntelutreenien ja ärsykekontrollin tarvetta, mikä on vain hienoa.
-piteneeköhän seuraamiskaaviot?
-noutokapulan pito on musta loistava uudistus :) tästäkin oli kauhea poru FB:n tokoryhmässä, jotkut oli sitä mieltä, että loppuu toko kokonaan, koska koira ei vaan halua pitää saati noutaa ja byhyy epistä. Totta kai joillekin jotkut asiat on huomattavasti vaikeampia kuin toisille, sitä en vähättele. Mutta mä väitän, että jos eläintarhan eläimet saadaan vapaaehtoisesti nielemään ties mitä nenä-mahaletkuja, niin yksi noutokapulan pito ei voi olla ydinfysiikkaa. Jos vuosienkaan treenin jälkeen siitä ei kerta kaikkiaan tule mitään, vika ei ole koirassa. Toivoisin, että ihmiset heräisi nyt sen itkupotkuangstin sijaan etsimään osaavia kouluttajia ja ottaisivat nämä jutut haasteina itselleen. Apua on saatavilla, jos ekasta paikasta ei tärppää, etsi joku toinen. Ihan varmasti joka ikinen piski, jolle muita tokoliikkeitä voi opettaa, saadaan myös pitämään sitä kapulaa se viisi sekuntia.
-kaukojen alkeisliike on kivan kuuloinen

Avoin luokka

-kiva että paikalla istuminen tulee jo tänne, ei tule niin suurta kuilua että vuosia treenataan makuuta ja sitten evl:ssä pitäisi osata istua, ja koirat usein valuu maahan koska se on vain niin outoa niistä
-jäävänä on istuminen tai maahan meno niin että tuomari päättää asennon ennen koetta. No, onhan se vanha zetan järjestyskin ollut tiedossa vasta koepaikalla eikä siinä ole mitään ongelmaa. Onpahan opetettava se koira kuuntelemaan oikeasti.
-luoksetulossa matka on kaiketi aika sama kuin ennenkin avossa ja pidempi kuin alossa, mutta stoppia ei tehdä. Seisominen on kuitenkin jäävänä uudessa avossa, niin tuleepahan sitäkin treenattua alusta asti. Ja onhan siellä se ruutuun pysäytys ellei sitä tee suoraan maahan.
-merkin kierto kuulostaa hauskalta tempulta
-alo- ja avohyppy on samanlaiset?! Avossa kerroin on vain yhtä suurempi (3).

Voittajaluokka

-"Seuraamiseen tulee sisältyä myös lyhyt matka (5–8 askelta) suoraan taaksepäin" -> onpas jännää! Peruuttaminen pitäisi oikeasti osata, nykyiset 1-3 askelta on helppo tehdä vaikka koira menisi vinoonkin.
-minizeta tuntui aluksi jotenkin tyhmältä, mutta oikeastaan mikäs siinä. Tässä siis tehdään zetan kaksi suoraa, kaksi arvottua asentoa i/s/m. Tuleepahan niitä kuuntelutreenejä ja se istuminen ei ehkä ole enää niin vaikeaa kuin tähän saakka?
-luoksetulossa vain seisomaan stoppi. Matka vähän pidempi kuin nykyisessä avossa. Uusien sääntöjen yksi tarkoitus oli porrastaa luokkien välistä kuilua, ja tämä on musta oikein onnistunut ainakin siinä. Kaksi stoppia syö helposti myös vauhdin kun se maahan tulee niin lähelle ohjaajaa.
-ruutu. "Ennen liikkeen aloittamista ohjaajan tulee ilmoittaa tuomarille aikooko hän käskeä koiran ruudussa ensin seisomaan ja sitten maahan vai suoraan maahan." No siinäpä sitten vaaditaan taas aikamoista ärsykekontrollia, nykysäännöillä jos koira lakoaa seiso-käskystä maahan, siitä ei saisi rangaista, koska tuomari ei voi tietää vaikka "seis" tarkoittaisi maahan. Veikkaan, että moni alkaa käskeä sen koiran suoraan maahan. Lisäksi tässä on vielä "Mikäli koira käsketään seisomaan tulee seisomisasennon tulee olla selkeä ja vakaa, ja koiran tulee hetken seistä ennen kuin ”maahan”-käsky annetaan". Eli bortsukyyläyksistä rangaistaan? Erikoista, jos seisomisasennon "selkeyttä" ei muualla arvostella? Käsimerkkiä ei tosiaan saa lähetyksessä käyttää, "käsimerkit sallitaan vain ohjauskäskyjen yhteydessä, jos koiraa pitää ohjata ruutuun uudelleen koiran ollessa kaukana ohjaajasta. Käsimerkin käyttäminen koiran ollessa ohjaajan vieressä alentaa arvosanaa 2:lla" - erikoista todella!
-voittajan ohjattu nouto kuulostaa aika.. no, hassulta :D se merkille jättö lähinnä hieman stressaa, täyskäännöksen jälkeen heti seiso-käsky. Aika harvoin on mitään läheskään sellaista kokeiltu, mutta eihän se ole kuin temppu opetettavaksi.
-tunnariin ei sitten tullutkaan mitään huhuttua "muut on hajuttomia ja oma on liikkurin koskema ja koiran pitää etsiä se ainoa haiseva" -viritelmää. Ehe, sanoinkin, että miten kukaan luulee että mitkään kapulat oikeasti on hajuttomia, jos nyt taas mietitte jotain poliisikoiria ja sitä nenää... tunnari säilyy aivan ennallaan, tosin arvosteluun on lisätty "Arvostelussa painotetaan koiran työskentelyhalukkuutta ja tempoa. Jos koira nostaa väärän noutoesineen kerran, mutta tuo sitten oikean, korkein mahdollinen arvosana on 7." :O Eli vauhti korvaa tekniikan...
-kaukot pysyy muuten ennallaan, mutta järjestys on määrätty: joko i-s-m tai s-i-m ja se tehdään siis kahteen kertaan eli sarja on joko i-s-m-i-s-m tai s-i-m-s-i-m. Ennen ja tulevassa evl:ssä edelleen niitä vaihtoehtojahan on kuusi. Noissa voittajan sarjoissa ei tule jokaista vaihtoa lainkaan.

EVL

-no se paikallaistumakuutänne-hässäkkä, huh...! Vaatii varmaan hirveästi osien pilkkomista ja epäsäännöllistä palkkaamista tai tulee paha ennakointiongelma. Eniten ehkä hirvittää se, että kun koirat istuu minuutin ja ohjaajien palatessa kehään ne käsketään sitten maahan käymättä niiden luona, ohjaajan palaaminen kehään muodostuu varmasti nopeasti vihjeeksi "mene maahan". Ellei tosiaan malta paljon olla tekemättä koko ketjua ja treenaa sitä istumista ja maahan menoa kunnon ärsykekontrolliin. "Kovaääniset käskysanat voivat häiritä kanssa kilpailijoita ja ne vähentävät pisteitä huomattavasti." Eh, mikä on kovaääninen ja paljonko ne vähennykset mahtaa olla? Ihanan epäselvä sääntö.
-seuraaminen :D "Seuraamiseen tulee sisältyä myös 5–10 metrin (10 – 20 askelta) peruuttaminen. Peruuttaminen voi sisältää yhden käännöksen oikeaan tai vasempaan" Siinä sitä sitten nähdään kun paniikissa olevat ohjaajat kompastuu jalkoihinsa ja törmäilee merkkeihin jne...
-ruudussa tosiaan se merkki katoaa ja jäljellä on vain ympyrän kehä. Ehkä tämän voi nähdä hallintana, mitä nämä säännöt tavoittelivatkin? Koira näkee ruudun ja monella on sinne vanhan merkin ohikin kova imu, ja nyt varsinkin kun se "eteen" tulee olemaan tosi abstrakti, koiran pitää silti malttaa sulkea se ruutu mielestään. Varmaan paljon kaarretaan kohti ruutua. Tässäkin pitää etukäteen ilmoittaa, meneekö koira suoraan maahan vai ensin seisomaan. Voittajaluokan ruutua kohti kävely muuttui kummalliseksi kulmamerkkiä kohti menoksi, evl:ssä ohjaajan rata säilyy normaalina.
-no sitten se evl:n uusi liike, "ohjattu hyppynouto" tai "merkkinouto" tai mikälie. Toinen hyppy on ihme avoin malli, kartio on jättisuuri, kartio pitää kiertää ja tulla sieltä kohti ohjaajaa eikä jäädä merkille kuten uudessa ohjatussa ja vanhoissa kaikissa ja sen jälkeen tehdään arvottu i/s/m! Arvottu noutopuoli saadaan vasta kun koira istuu/seisoo/makaa ja sitten sen pitäisi hakea kapula ja hypätä este. Huh heijaa. Kokeilin töppösellä taannoin eikä siitä tullut yhtään mitään. Tai ole se sellainen "ei sinne" -liike. Ei sinne, eikä sinne, eikä sinnekään. No, tämä voi olla tosi hauskaa kun asennoituu siihen nyt sellasena kuuntelutreeninä. Merkkien erotteluun tarvitaan myös nyt erilliset käskyt, toisella koira siis saa hakeutua sen taakse ja toisella sen tulee kiertää ja palata kohti ohjaajaa kuten avo-luokassa oli.
-evl:n tunnarin kerroin palaa neljään, nykyäänhän se on ollut 3. Voittajassa on ja pysyy nelosena. Evl:n väärien määrä on 5-7kpl, jännää että voi vaihdella! Evl:ssä liike myös hylkääntyy jos koira nostaa väärää, kuten ennenkin. Kapulat laitetaan aivan ihmeellisiin asetelmiin, kaikenmaailman T-kirjaimia yms oli vaihtoehtoina :D


***

Yleensä ihmiset suhtautuu kaikkeen uuteen aina huonosti ja nurisee muutoksista, ja kyllä muakin vähän jänskättää joutua tyhjän päälle. Säännöt kuitenkin aina tuppaa muuttumaan kun lajit kehittyy, ja nämä mun tuntemat säännöt ei todellakaan ole mitkään alusta asti olleet. Siispä yritetään pysyä avoimin mielin ja nähdä nämä positiivisena uutena haasteena. Moni nyt miettii, miten ajoittaa kisaamisensa, ja paljon on myös sellaista paniikinomaista "äkkiä tultava valioksi vanhoilla säännöillä ettei tartte ryhtyä opettelemaan uusia" -ajatusta ilmassa. No ei se meille mitenkään realistista olisikaan, mutta en silti tunnista itsessäni yhtään moista. Tän on tarkoitus olla hauska harrastus, ja jos tuo nenä-mahaletku-esimerkki ei lohduttanut vaan kaikki muutokset tuntuu edelleen hirveänkamalankauheilta, niin ehkä sitten pitää tosiaan omaksi ja koiransa parhaakseen miettiä esim. lajin vaihtoa. Tällä hetkellä mua kutkuttaisi sellainen ajatus, että käyn vielä vanhassa voittajassa ennen sääntöjen muutosta, ja tuli mitä tahansa, menen myös uusilla säännöillä ensin voittajaan.Kennelliiton sivuilla osallistumisoikeudesta näin: "Koira jatkaa 31.7.2015 jälkeen siinä luokassa, johon se on oikeutettu (velvoitettu) osallistumaan. Koira saa TK:t, kun se on saavuttanut siihen oikeuttavat tulokset, riippumatta siitä onko sillä uusien tai vanhojen sääntöjen mukaan saavutetut tulokset."

7 kommenttia:

  1. Vitsi miten innostuin näistä uusista säännöistä! Etenkin alon ja avon osalta. :) Jos löytyy siirtotulos avoimeen luokkaan nykyisillä säännöillä, niin tarvitseeko alokasluokkaa käydä uudestaan vain voiko siirtyä suoraan avoimeen?

    VastaaPoista
  2. Hei vähänkö hienoa! :) Treenaa vähän aikaa niin pidetään sitten treeni- ja leikkimiitti? Sääntöjen muutos ei vaikuta mitenkään osallistumisoikeuteen eli yhdellä ALO1-tuloksella saat mennä joko uudestaan aloon (hakemaan ne kaksi puuttuvaa ykköstä, eli olemassa oleva lasketaan mukaan TK-koulareihin) tai korkata suoraan avon.

    VastaaPoista
  3. Alokasluokassa on se sama avoin hyppyeste kuin EVL:ssä.

    Mä kuulun niihin, jotka aikoo yrittää saada koiran valioksi vielä vanhoilla säännöillä. :D Sipsi on vähän hidas oppimaan ja se ei oo sellainen, joka osaisi yhdistellä hienosti osaamiaan palasia, vaan sen täytyy myös oppia miten se kokonaisuus menee. Ja tuo uusi merkkistoppiohjattuhyppynouto kuulostaa sille todella vaikealta.

    Ollaan nyt muisteltu kiertämistä, mutta se sekoittaa sen herkästi merkkiin ja sitten taas kun hiffaa kiertää, niin sitten pitäisikin pysähtyä ja myös istumaan! Kun koira-parka ei muutenkaan osaa istua liikkeestä! Toki me yritetään tämäkin liike opetella, mutta toivon silti, että saataisiin ykköset kasaan ennen sääntömuutosta. Se metallihyppynouto kun on yksi niistä meidän varmoista liikkeistä.

    Kakaran suhteen en oo huolissani mistään liikkeistä, helppohan sen kanssa on, kun sillä ei oo vielä mitään käsitystä siitä, miten asiast "aina tehdään".

    VastaaPoista
  4. Saako kana&koira kurssilla töppöset pitää kaikki pyydystämänsä tirpat?

    VastaaPoista
  5. Suvi, okei! Ihmettelinkin vähän ettei muka mitään eroa. Jännä että täysin uudenlainen avoin hyppy nähdään helpommaksi kuin tuttu umpieste?

    Toi rutinoituminen on kyllä ihan totta ja kaikki mudilla kokeilemani Sienen harjoitukset osoittaa hyvin just sen, miten urautuneeksi ne nopeasti muuttuu. Se on sitten ohjaajan valinta haluaako kouluttaa koetta varten vai tavoitteleeko jotain muuta, kuten täydellistä sanojen erottelua :) En minäkään jaksa alkaa opettaa mudille uusia liikkeitä, tosin asia olisi varmaan aivan eri, jos se ei olisi vielä valio ja haluaisin sen saavuttaa.

    E, ei ne siellä keskenään seurustele ja mudia ei tarvittaisi muutenkaan paikalla lainkaan.

    VastaaPoista
  6. Tutkitaan jos muti voisi tulla meille siksi aikaa.

    VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksymisen jälkeen! Jos tulevat, eli nimettömiä/yhteystiedottomia kommentteja ei julkaista. Sinä tiedät kuka minä olen ja minäkin haluan tietää kuka sinä olet, tai muuten me ei tällä kanavalla keskustella :)