Eilen olin pitkästä aikaa metsäjäljellä. Töppöstä jarrutellessa kerkesin pohtia, että siinä on pian 7v
koiralle vasta viime vuosina tulleet motivaatio, itsevarmuus,
ongelmanratkaisukyky ja taito huippuunsa ja se on vaan niin kone
nykyään. Ja sen koeura on jo ohi, eikö olekin järjetöntä? Mihin oli
nuorena niin kiire? Onko kolmevuotiaana valioitunut koira parempi kuin seitsemänvuotiaana valioitunut koira? Minun osaltani kyse oli paljolti myös tietämättömyydestä ja kokemuksen puutteesta. Jos ei ole ihan varma, onko joku titteli ylipäänsä saavutettavissa, tekee mieli paniikinomaisesti yrittää äkkiä yltää siihen, eikä ehdi nauttia matkasta. Nyt kun perspektiiviä on ihan eri lailla, seuraavan koiran kohdalla osaan varmaan ottaa paljon rauhallisemmin. Titteli tulee kun tulee, se on kuitenkin vain sivuseikka. Koira ei edelleenkään osaa sellaisia kaivata eikä sen tarvitse tietää niistä tulospaineistakaan mitään.
Seuraava pentuni sitten joskus hamassa tulevaisuudessa tullaan kasvattamaan aivan eri tavalla kuin nämä kaksi. Varsinkin töppösen nuoruus on ollut kurjaa aikaa. Mulla
oli silloin alussa omaa epävarmuuttani ja kokemattomuuttani vähän
vinksahtanut kuvitelma "hallinnasta" ja siitä miten asioiden täytyy
mennä... kun nyt on vähän enemmän perspektiiviä, oon monesti miettinyt,
että niissä tilanteissa missä töppöstä on aikoinaan kurmuutettu ja
pidetty hirveitä ja täysin tarpeettomia sulkeisia, aion sille
seuraavalle vain iloisesti nauraa päin naamaa. Nauraminen ei tarkoita, että koira saa tehdä mitä haluaa ja terrorisoida ympäristöään, ei tietenkään. Mutta ei huutamisella ja kunnon torumisilla ole mitään tekemistä kunnoituksen kanssa, ja sen nauramisen jälkeen sitten ystävällisen määrätietoisesti ohjataan se pentu tekemään niin kuin minä alun perin halusinkin. Tee mitä haluat, mun itsetunto kestää sen nykyään kyllä, mutta jos ohjeistan jotain niin loppuviimein teet sitten kuitenkin niin kuin minä sanoin. :) Mun seuraavalle pennulle ehdottomasti kasvatetaan aivan rajaton itseluottamus ja siitä tulee hirveän sinnikäs ja määrätietoinen maailman napa. Ehkäpä se rodultaan on jo lähtökohtaisesti näitä asioita, mutta kasvatan sen silti itserakkaaksi possuksi (ja sitten ehkä joskus kadun, ja vannon, että se sitä seuraava taas lytätään tossun alle alusta saakka). Sen ei tarvitse tietää mistään koesäännöistä mitään, enkä yritä väkisin pakottaa sitä mihinkään koeohjeen määräämään tai vain minun tulkitsemaani muottiin.
Mutta takaisin jälkeen. Töppönen on jäljestänyt jonkun verran kovalla
alustalla ja ainakin hiekalla se pääosin selviää ihan hyvin, jos
jäljestämme vain hiekalla. Alustan vaihdot sen sijaan
on edelleen hirveän vaikeita, ja nytkin eilen kun se tuli metsästä ihan
henkseleitään paukutellen siihen kivikovalle hiekkatielle, jonka yli
olin mennyt suoraan ja kääntynyt juuri ennen piennarta oikeaan, sehän
hukkasi koko jäljen. Sille on aivan liian usein laitettu vika keppi kun
tie häämöttää (koska kokeessakin jälki yleensä loppuu niin, että näet tien), ja sitä se edelleen alkaa ensin etsiä kun jälki tulee tien reunaan. No ei ollut, ja
sitten se rupesi lenkittämään sitä jälkeä uudelleen sieltä tieltä. Nenä
ylhäällä kovalla hiekkatiellä yli tunnin vanhalla jäljellä ei vaan johda
mihinkään, se haju ei ole siellä ilmassa enää. Laskin liinan käsistäni ja
ajattelin, että nyt ollaan jännän äärellä. Koira lähti takaisin
tulosuuntaan ihan hyvän matkaa, ja mietin siinä, että nyt sillä taisi
mennä joku herne pahasti nyrjälleen, mitä ihmettä se tekee?! Annanko sen
lähteä takaisin jos se niin meinaa? Jäljestääkö se koko jäljen takaisin alkuun ja miksi ihmeessä? Se ei ole koskaan tehnyt mitään sinne päinkään. No se etsi sen alkuperäisen jäljen
sieltä meidän kävelemien jälkien seasta, nosti sen ja kääntyi takaisin
menosuuntaan, tuli uudelleen tielle aivan eri tyylillä hitaasti ja tarkasti nenä hyvin alhaalla, ajoi tarkasti
tien yli ja teki nätin kulman ja löysi pian viimeisen kepin, joka olikin
vahingossa tosi sopivassa paikassa. Veti aika hiljaiseksi, olisi niin
kiva voida "nähdä" sinne koiran nenään, koska aika ihmeellinen värkki
sen on oltava. Joskus aiemmin mä olisin alkanut hyvin pian painostaa
sitä siinä tiellä koska koesäännöt sitä ja tätä ja sen pitää tehdä niin
tai näin, nykyään musta on kaikkein hienointa vaan katsoa sitä
ongelmanratkaisua ja antaa sen tehdä ihan mitä se haluaa tehdä.
Sieni taas, no, se ei ole jäljestänyt sitten syksyn. Se on sielultaan
niin hakukoira eikä se sen suuremmin nauti jäljestämisestä. Sille haku
on the juttu ja kaikki muut lajit sitten suht tasaisella viivalla
selvästi alempana. Se on myös varsin ilmavainuinen ja sille pitäisi
tehdä tuntikausia vanhoja jälkiä, että nenä pysyisi alhaalla. Joka
tapauksessa Sienikin oli varsin näpsäkkä peli, kulmat se veti ihan
kiskoilla ja asenne oli muutenkin kiva. Lopussa sille tuli hukka, ja
yllätyin miten paljon sekin oli tauon aikana saanut
ongelmanratkaisukykyä ja ennen kaikkea tahtoa! Se osasi hienosti kanssa
ruveta lenkittämään ja jaksoi yrittää vaikka heti ei tärpännyt. Sai
jäljen ylös, ja senkin loppukeppi oli siinä hyvin pian sattumalta
erittäin sopivassa paikassa palkkana. En tiedä, pitäisköhän tempaista
jälkikokeeseen samoilla vauhdeilla kun nyt koeura korkattiin... Olis
hauskaa nähdä millaista se tottis olisi, jos osaisin olla jännittämättä.
Koska jälki on Sienelle vain sellainen sivulaji, ehkä ne paineet ei
iskisi? Oman seuran koe olisi tuossa muutaman viikon päästä, joten ans kattoo nyt. Se janahan meillä eniten vaiheessa on, ei ole tehnyt kuin jotain 5m pituisia. Jäljen se varmastikin nostaa (johonkin suuntaan...) mutta kuinka suoraan se etenee, se on aika herran haltuun kun sellaista ei sille ole mitenkään opetettu.
***
Tänään yhdistyksen eri hakuryhmien kimppahakutreenit. Haku on laji, jossa treeniporukan merkitys on valtava. Haku, niin kuin moni muukin laji, on myös ehdottomasti sellainen, jossa tapoja kouluttaa on hyvin paljon erilaisia. Jokaisella on eri visio siitä mitä haluaa, eri tyyli yrittää saada koira ymmärtämään se ohjaajan visio ja lopputulos sitten riippuu monesta muustakin muuttujasta. Kyse ei missään nimessä ole "paremmasta" ja "huonommasta" vaan lähinnä siitä, että jokaisen toivoisi löytävän itselleen samanhenkisen treeniporukan.
Kokeen jälkeen minulle jotenkin kirkastui oma visioni. Ehkä sain täysillä pisteillä vahvistusta ajatuksilleni. Se, että koira toimi ventovieraassa maastossa palkattomassa suorituksessa ohjaajan ollessa jännityksestä sekaisin, vahvisti kovasti uskoani siihen, että olen tehnyt oikein. Löytänyt tälle koiralle toimivat menetelmät. En ole enää lainkaan niin herkkä sille, mitä muut tekee, en halua läheskään kaikilta neuvoja siihen mitä mun pitäisi tehdä, ja uskallan suunnitella sellaisen treenin kun koen tarpeelliseksi riippumatta siitä, mitä mieltä joku muu siitä mahdollisesti saattaa olla. Olen ehkä maistamassa Sienenkin kanssa sitä tunnetta, kun koiraan voi luottaa enemmän kuin useimpiin kanssaihmisiin.
Kokeen jälkeen minulle jotenkin kirkastui oma visioni. Ehkä sain täysillä pisteillä vahvistusta ajatuksilleni. Se, että koira toimi ventovieraassa maastossa palkattomassa suorituksessa ohjaajan ollessa jännityksestä sekaisin, vahvisti kovasti uskoani siihen, että olen tehnyt oikein. Löytänyt tälle koiralle toimivat menetelmät. En ole enää lainkaan niin herkkä sille, mitä muut tekee, en halua läheskään kaikilta neuvoja siihen mitä mun pitäisi tehdä, ja uskallan suunnitella sellaisen treenin kun koen tarpeelliseksi riippumatta siitä, mitä mieltä joku muu siitä mahdollisesti saattaa olla. Olen ehkä maistamassa Sienenkin kanssa sitä tunnetta, kun koiraan voi luottaa enemmän kuin useimpiin kanssaihmisiin.
Tottista en ole treenannut kokeen jälkeen yhtään, ei ole ollut fiilistä. Koepaikalla olisi voinut kokeen jälkeen mennä kentälle, kysyin luvan, mutta enpä sitten mennyt. Koira oli jo maksalaatikkonsa syönyt, ja ylipäänsä se on jotenkin niin turhaa opettaa, että ekalla kerralla tehdään koe ja tokalla sitten treenit joissa taas saa palkkaa. Auttaa tosi paljon kun seuraavan kerran menee vieraaseen paikkaan kokeeseen? Palauttaviksi treeneiksi ihmiset sitä kutsuu, ja olen minäkin joskus niin tehnyt, mutta en oikein usko sillä olevan mitään merkitystä, positiivista ainakaan. Sieni kävi kokeen jälkeen tiistaina uudestaan hieronnassa ja oli edelleen kireä. Ekaa kertaa koskaan missään se rentoutui ihan täysin ja nukkui osan ajasta kun takaosaa käsiteltiin. Se on aina pitänyt päätä paljon ylhäällä ja olen vain ihmetellyt, että muuten niin lunki koira ei käsittelyssä oikein malttaisi olla paikallaan. Malttaisi? Se on vaan ollut niin kireä ja se on tuntunut pahalta eikä se ole voinut rentoutua. :( Nyt sillä on vielä kolmas käynti lyhyen ajan sisällä ja sitten kokeillaan jatkoa kuukauden välein. Sieni ei ole koskaan käynyt hierojalla aiemmin. Kaikki kun aina puhuu, että hieroja hoitaa vain seurausta, fyssari/osteopaatti myös syytä, ja että hieronnasta ei ole kovin paljoa hyötyä. Mä nyt kyllä koen, että hieronta nimenomaan on auttanut meitä ehdottomasti eniten, ja sitä aion jatkaa. Kun ei se syy, löysä lonkka, sieltä millään jipolla poistu.
Joka tapauksessa tein tuossa oku ilta pihalla vähän eteentuloja, jotka oli tosi paljon suorempia ja ihan hemmetin nopeita ja sähäköitä. Pari istumista ja seuraamisen käännöksiä ja jumankekka mikä vauhti ja takaosan käyttö! Tauko on tehnyt ihan hyvää vaan. Nyt pitäisi ehkä kuitenkin yrittää taas ryhdistäytyä ja treenata ihan ajatuksella. Joka tapauksessa olo on tuntunut viime aikoina tosi mukavalta, jollain tapaa kevyeltä ja helpolta. Kesä tulee ja elämä on vaan niin laiffii :)
3 kommenttia:
Hahhah! Mulla on just noi sun sitäseuraavan koiran ajatukset varattuna seuraavalle.. :D Saa olla sinnikäs ja saa olla itseään täynnä, mutta muuten ei kyllä ihan kauheasti mitään itsenäisiä ratkaisuja suvaita, ellei niitä erikseen pyydetä. Siis ainakin kovasti yritän saada sen seuraavan sitten hyvin vahvasti tossun alle, kyllä niitä sieltä sitten myöhemmin saa nosteltua, kai?
Mä luulen, että lopputulos riippuu kuitenkin enemmän koiran temperamentista ja muista luonteen piirteistä kuin ohjaajan tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Siis jossain määrin varmaan voi vaikuttaa kasvatuksella, mutta joku hiton itsenäinen, itsepäinen, dominoiva ja mää kyllä tiedän -tyyppi tuskin lannistuu lopullisesti vaikka kuinka pentuaikoina pitäisi natsikuria? Sitten kun annat sille myöhemmin yhtään liekaa, se valtaa alaa heti. Ja sitten taas se nössömpi tyyppi on kuitenkin sellainen syntymänössö vaikka sen antaisi kasvaa vailla mitään rajoja, ja tarvittaessa sen saa suht vähällä vaivalla ruotuun.
Ehkä se on enemmän kiinni siitä mihin se tottuu kasvaessaan. Nössö saa tottua tekemään itse, yrittämään ja olemaan aktiivinen, ja se toisen tyylin pentu saa alusta asti tottua että tehdään kuten sanotaan ja omatoimiset ratkaisut ei ole hyviä.
Joo, ihan totta kyllä. Ainakin jos on hyvin vahvoina ne tietyt luonteenpiirteet ja mun seuraavalla toivottavasti on, mutta ohjaajapehmeys/pehmeys ylipäätään voi olla melkein mitä vaan, tietysti vanhasta tottumuksesta toivoisi, ettei seuraavakaan olisi erityisen pehmeä, mutta kyllä mä varmasti sellaisenkin kanssa toimeen tulen ihan hyvin.
Lähetä kommentti