torstai 12. helmikuuta 2015

Hajujen käyttäytyminen

Tunnariasia ei ehkä teknisesti ole edennyt, mutta minä osaan nyt ajatella sitä vähän eri tavalla käytyäni pitkän keskustelun Tanjan kanssa. Otin myös ruutupaperia, johon tulen kirjaamaan lähikuukausien jokaisen treenin: häiriöt kapuloiden hajuissa ja/tai ympäristössä, kapuloiden asetelma, onnistumisprosentti. Kapuloita on vain kolme ja tulee olemaankin nyt pitkään. Kaksi on liian vähän (arvaaminen on houkuttelevaa), mutta kolmella koira joutuu oikeasti valitsemaan, joten määrää ei ole kiire nostaa siitä. Olen ahnehtinut liikaa sen kanssa. Kaikki häiriöt treenataan kolmella ja vasta sitten viimeisenä, kun ei keksitä enää mitään muuta, lisätään kapuloiden määrää, samoin kuin ruudussa etäisyys tulee vasta ihan vikana. Aivan eri tavalla kuin perinteisesti treenataan, ja minäkin olen saanut paljon ihmettelyä "kikkailusta" ja "ai niin vähän!"

Miksi näin? Sienen ongelma on epävarmuus haistelussa. Treenaaminen on tehokkainta, kun irroittaa vaikean osan erilleen ja treenaa vain sitä, kunnes se on yhtä vahva kuin muutkin osat. Olen kyllä aiemmin tehnyt kokeenomaista settiä myös käskytettynä, "koska pitäähän sen tottua" ja "ehkä se varmuus löytyy rutiinin myötä". No ei ole löytynyt, huonossa tilassa minkään asian toistaminen ei toimi tälle koiralle (toimiiko se millekään? Tai onko se ainakaan eettistä koulutusta? Kuinka monta vuotta saa yrittää junnata ja odottaa "tottumista", ennen kuin voi oikeasti todeta, että ei ole toiminut ja että olisi jo kauan sitten pitänyt tehdä jotain muuta?).

Olen treenannut hajuerottelua eri häiriöhajuilla. Olin menossa neljässä kapulassa. Koiran suorituksissa on iso ero, tässä esimerkiksi alkuviikolta uutena juttuna kapulat korin päällä ja koiralta huono, epävarma, sähellystä sisältävä suoritus. Tällaisia aina välillä tulee, se ei liity kriteerin nostoon vaikka tässä nyt se kori olikin. Samantapaisia oli ihan helpoissa treeneissä kanssa aina välillä. Se saattaa tehdä huonoja häiriössä hallilla tai myös aivan rauhassa kotona, ja se saattaa tehdä häiriössä tosi hyviäkin toistoja. Kokeilin sitten laittaa 8 kapulaa tuon yllä olevan harjoituksen perään, video siitä on tässä. Parempi kuin eka, mutta ei tämäkään näytä ihan siltä mitä haluaisin. Lisäänkö kapuloiden määrää? Onko koira edelleen epävarma vai onko tämä tylsää sen mielestä, eikä se siksi aina keskity kunnolla?

Lainaan tähän pätkiä keskustelustamme: "Erilainen haju on pelkästään jo se, että menet uuteen paikkaan, jolloin kapuloiden ympärillä leijailee ja kapuloihin tarttuu erilainen haju. Haju voi kulkeutua eri tavoin riippuen paikasta (ajattele esim. kova tuuletus, joka käy hallissa ja tunnari tehdään muutaman metrin päässä ilmastoinnin puhalluksesta. Varmana vaikeuttaa hommaa). Sitten kaikki nämä mitä olet huomannut, muttet ehkä ajatellut kriteerin nostona: Onko kapulat kaikki selvästi havaittavissa, eli onko kaikki saman värisellä matolla, yhtä kaukana toisistaan, yksi selvästi erillään, korin päällä, kovalla lattialla vaiko korkeanukkaisen maton päällä jne. Häiriö on myös Sienen kohdalla sekin, että millasella fiiliksellä sä olet. Oletko rento ja luottavainen vai alatko kiristyä ja stressata. Kriteerin vaikuttaa myös se, teetko tunnaritreenin aivan intopiukassa olevalla koiralla, jolla ei jalat meinaa pysyä maassa vaiko aivan puhki jo kaikkensa treeneissä antaneella koiralla vaiko jollakin siltä väliltä. Ja sekin vaikuttaa kriteeriin, onko kylmiä kapuloita käsitellyt tuttu vai vieras ihminen."

"Saatko tosta käsityksen siitä, miten moni asia nostaa tai laskee harjotuksen vaikeustasoa? Moni asia, jota ei tule välttämättä huomioitua ja sitten ihmettelee, kun koira ei suoriudu niin hyvin kuin olisi olettanut. Hajuhommat on ihmeellisiä :) Ne on niin oma maailmansa, jossa on paljon muuttuvia tekijöitä, joita ei pystytä hallitsemaan. Sen takia nostaisin kriteeriä ite mielummin vähän liian hitaasti, kuin yhtään liian nopeasti. Ja esim. aina kun menee uuteen paikkaan, niin laskisin kaikkia muita kriteerejä alkuharjottelussa (ensimmäisten kuukausien harjottelu) selvästi, koska siellä uudessa paikassa voi olla joku juttu, joka vaikeuttaa hommaa selvästi ja jota en osaa ottaa huomioon."

Sitten valitin, kun välillä Sieni menee kapuloille pää aika ylhäällä, eikä haistele kapuloita mun mielestä kunnolla ja se ärsyttää mua. Esim. juuri tuossa kahdeksan kapulan videossa, miksei se haistele järjestyksessä? Haluaisin, että se kumartuu niin, että ihan melkein koskee kapuloita haistellessaan ja kävisi ne järjestelmällisesti läpi ottaen oman heti sille tullessaan. Sain noottia. Jos haluan, että koira löytää varmimmin oikean kapulan, mun pitää antaa sen itse päättää, mikä se varmin tapa missäkin olosuhteissa on. Hajujen kulkeutuminen on ihmeellinen ja pitkälti edelleen epätietoisuuden vallassa oleva alue, joten asiaan on hyvin riskaabelia puuttua.

Tässä on nyt sitten lopulta keskustelun jälkeen mun pikaisesti itsetekemä listaus treenattavista asioista. Rakastan listoja ja sitä, että mulla on kaava, jonka mukaan alan vaan tehdä kohta kohdalta. Ajatellaan, että 20cm etäisyys kapuloiden väleissä on se helpoin (en osaa sanoa mikä on) ja kapuloita on tosiaan joka kohdassa vain se kolme kappaletta.

Sijaintiin liittyvät:

1) kapulat 20cm päässä toisistaan
2) etäisyys laskee 15, 10, 5, 1cm, kiinni toisissaan
3) etäisyys nousee 30, 40, 50, 60 jne cm
4) yksi kapula eri asennossa/etäisyydellä (mitä suurempi ero, sen vaikeampi)
5) väärät esillä, oma piilossa (tämä ei ajankohtainen lähiaikoina jos koskaan, opettaa helposti koiran vain jättämään kapularivin ja menemään katsomaan luoksetulon merkkien alle jne)
6) kaikki kapulat viety koiran näkemättä
7) eri alustat, korokkeet yms missä kapulat on (ei oleellinen koesuorituksen kannalta, mutta saapahan erilaisia toistoja)

Häiriöhajuihin liittyvät:

1) merkityksettömät hajut, lista on rajaton
2) merkitykselliset hajut (ruoka)
3) vieraan koiran tai oma kuola, väärässä tai omassa tai kaikissa
4) keksi itse lisää

Ympäristön/muihin häiriöihin liittyvät:

1) vihje-erottelu: istu-oma, maahan-oma, seuraa-oma, hyppy-oma, kolmi- ja jopa neliosaiset vaikeampia
2) esineitä kapuloiden seassa, merkityksettömiä (esim. vesipullo) vs. merkityksellisiä (esim. lelu, tyhjä ruokakuppi)
3) vieras vie kapulat
4) vieras ihminen kapuloiden lähellä, eri vaikeusasteita, vaikein esim. kapulat makaavan ihmisen päällä tai ihminen houkuttelee nameilla
5) vieras koira kapuloiden lähellä, eri vaikeusasteita
6) kapulat kulman takana tms ettei koira näe minua
7) kapulat kaukana ohjaajasta, yli koematkankin
8) ohjaajan sijainti, liikkuu, makaa, hyppii jne kun koira kapuloilla
9) kapulat pimeässä (ei oleellinen koesuorituksen kannalta)
10) keksi itse lisää

Pääsittekö juoneen kiinni? Mä ainakin ymmärsin, että kapuloiden määrän nostaminen ei ole tarpeellista eikä ratkaisu asiaan. Ja vielä vähemmän enää uskon, että toistaminen kuudella kapulalla kokeenomaisessa asetelmassa olisi millään tavalla järkevää.

***

Tänään kentällä haun mökkikylätreenit. Kaivettiin lumipenkkaan kaksi kuoppaa ja mökkejä oli kentän puolella 6kpl. Tuli vahingossa ihan tosi hyvä treeni Sienen ekalla kierroksella! Loput kolme menikin sitten melkeen suoraan oikeaan mökkiin juoksemisella. Eli mudikin pääsi (2 kierrosta/koira) ja oli oikein pätevä. Rullan tuonti on hallussa ilman apuja :)

Tässä kuva Sienen ekasta treenistä. Sininen on lumipenkka ja X:t piiloja:



Maalimies oli ylemmässä lumikuopassa valkoisen lakanan kanssa hyvin piilossa. Lähetin koiran kuvan oikeasta etureunasta ja nopeasti se jäi pyörimään häntä viuhtoen kuvaan merkatun "1."-mökin ympärille. Pari kierrosta se kiersi sitä, mutta juuri tämä mökki oli lumipenkan reunaan pingoitettu kompostikehikkoviritelmä, jonka päällä oli pressu, ja johon ei siis päässyt sisälle tarkistamaan. Voi huoh sentään, katsokaa että ne kylmät umpparit on auki, jotta koiralla on mahdollisuus tarkistaa niiden olevan tyhjiä! No siinä se sitten rupesi aivan oikein hamuamaan kiintorullaa kaulastaan, yritti useampaan kertaan, mutta onneksi sillä ei sitä ollut lainkaan matkassa. Jatkoi taas pari kierrosta piilon ympäri, ihmetteli varmaan että missä se irtorulla niinkun on. Katselin hiljaa ja toivoin että saisi hajun takaa, mutta ei. Tuli sitten lopulta ihan sen näköisenä mulle, että kokeessa olisin laittanut sen uudestaan samalle pistolle ollen varma, että siellä on maalimies mutta rulla on tippunut matkalla tms. Lähetin sen nytkin uudelleen vähän eri kohdasta, hyvin jaksoi työskennellä lannistumatta. Meni sille samalle mökille ja pyöri pari kierrosta, mutta sitten onneksi sai jonkun pienen hajunpoikasen ja kävi penkalla, mutta tuli vielä takaisin kentän puolelle ennen kuin hyppäsi uudestaan penkkaan ja lähti tarkentamaan puskaan oikealle kuopalle. Siellä sitten alkoi häntä viuhtoa, irtorulla löytyi ja koira oli oikein iloinen. Hyvinhän siinä lopulta kävi! Tuuli tuli vas. takakulmasta päin, mutta jotenkin se lumipenkka oli koirille tosi hankala hahmottaa ja useampi koira oli varma, että ukko on lumipiilon edessä olevassa mökissä. Tuli siis vahingossa aivan loistava tarkennustreeni, eipä ajateltu kun niin lähelle penkan reunaa ne mökit laitettiin. Luultavasti Sieni olisi ratkaissut asian nopeammin, jos umppari olisi ollut auki, ja vähän epäreiluahan se nyt oli, kun se ei saanut sinne katsottua. Kyllä sen silti pitäisi erottaa missä se 70kg lihaa haisee, mutta kuten todettu, tutkimaton on hajujen maailma ja sen takia kieltäminen näissä hommissa on hyvin, hyvin riskialtista.

1 kommentti:

  1. Meillä on kans saman tyylistä epävarmuutta kapuloiden kans. En oo viel uskaltanut siirtää kapuloita ulos, pitäisi uskaltaa. Olen kans ajatellut, että kun siirrän kapulat ulos ja eri paikkoihin niin olisi noita kolmen kapulan alkeistreenejä ja sitten vasta lisään määrää, kun häiriöitä on ollut tarpeeksi erilaisia. Saa nähdä mitä tulee, tunnarin voi niin helposti pilata.:/

    VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksymisen jälkeen! Jos tulevat, eli nimettömiä/yhteystiedottomia kommentteja ei julkaista. Sinä tiedät kuka minä olen ja minäkin haluan tietää kuka sinä olet, tai muuten me ei tällä kanavalla keskustella :)