No nyt on koiratanssikurssi korkattu! Täytyy sanoa, että ahdas halli ja neljä vierasta koiraa jo itsessään olisi stressannut minua, mutta yhdistetään siihen vielä juoksuhuuruinen mudi, jonka mielestä ohjaajan määintä on lähinnä ikävää mutta ah niin jonninjoutavaa taustamelua, niin... pidin koiran kurssilla hihnassa ja taukojen aikana syötin sen ähkyyn. Olin varannut nameiksi lihapullaa ja sekaan pientä nappulaa, ja niitä nappuloita se sai tauolla ja lihapullia yritin kahmia varsinaisiin treeneihin. Kotiin tultuamme mudi katosi (epäilemättä vaatekomeroon), joten lienee ollut mukavan rankka tunti ja ehkä meillä on rauhallinen loppuilta!
Alkuun käytiin vähän teoriaa. Alokasluokassa olisi hyvä olla 5-6 erilaista liikettä (avoimessa noin 10 ja voittajassa noin 15), ja samasta liikkeestä toivotan erilaisia variaatioita, koska yhden ja saman jutun toistaminen on helposti pitkästyttävää. Esimerkiksi pujottelu jalkojen välistä niin, että ohjaaja kävelee eteenpäin, kävelee taaksepäin ja hyppelee laukka-askelia eteenpäinävelyn väliin on yksi liike kolmella eri variaatiolla ja oikein hyvä. Ohjelman pituus on 1,5-4min, käytännössä alokasluokassa lähellä tuota minimiä ja voittajassa 3-4min, jotta ehtii esittää riittävästi eri liikkeitä. Temput tulee sitoa sekä musiikkiin että rekvisiittaan ja kaiken olisi tarkoitus olla sellainen eheä, harmoninen kokonaisuus. Noin muuten koiraa vahingoittavia liikkeitä ei saa käyttää, mutta muuten vain mielikuvitus on rajana: pujottelua, ohjaajan tai esineiden kiertämistä, pyörähdyksiä, hyppyjä, tassutemppuja, peruuttamista, esineiden kantamista, ryömimistä, kierimistä... Joitakin sääntöjä on, esim. freestylessä seuraamista saa olla max 25% ohjelmasta. Kehän kokonaisvaltainen käyttö on toivottavaa, mutta joskus on sellaisia koiria, joilla esim. irtoaminen ja kaukana ohjaajasta tehtävät jutut ei vaan onnistu, niin ei se mikään ehdoton puute ole, vaan sen voi kompensoida jollain muulla. Pääasia olisi löytää kullekin koiralle sopiva ohjelma ja esittää koiran vahvuuksia. Pisteitä on jaossa yhteensä 200, joista tekniset ansiot (liikkeiden määrä ja laatu) 100 pistettä ja taiteellinen vaikutelma (yhtenäisyys ja kumppanuus sekä koreografia) 100 pistettä. Tuomareita on aina kolme, ja he antavat itsenäisen arvostelun, lopullinen tulos on näiden keskiarvo. Alokasluokasta nousee avoimeen yhdellä kunniamaininnalla (kunniamaininta (KM) myönnetään koirakolle, joka saavuttaa vähintään 80 pistettä tuomarikeskiarvona sekä teknisistä ansioista että taiteellisesta vaikutelmasta), avoimesta voittajaan kahdella, ja voittajassa kerätään sertejä joista kolmella valioituu. Freestylestä ja HTM:stä voi valioitua erikseen. HTM eli heelwork to music on musiikin tahtiin seuraamista 10 eri asennossa 5 eri suuntaan ja siihen emme paneudu tällä kurssilla.
Käytännön osuudessa teimme ensin musiikin tahtiin liikkumista, lähinnä oli tarkoitus kokeilla erilaista askellusta ja katsoa kuinka koira reagoi, jos ohjaaja alkaa tehdä laukkahyppelyä tms. Meillä tämä meni ihan vielä uuden hallin ja koirien kyräilyyn. Toisena asiana oli ohjaajan liikkeen häivyttäminen. Koiratanssissa on tärkeää, että koiralla on hyvä häiriönsieto ohjaajan liikkeelle, ja toisaalta ärsykekontrolli niin että tekee sanallisesta vihjeestä eikä häiriinny ohjaajan ristiriitaisesta liikkeestä. Eli esim. voi lähettää koiran kiertoon ja itse juosta eri suuntaan eläimen häiriintymättä. Tai koira osaa kiertää ohjaajaa ympäri vaikka ohjaaja pyörii vastaan tai samaan suuntaan. Aloitimme harjoittelun istu-maahan-seiso-käskyillä eli tokon kaukokäskyillä. Kaukoissa moni on opettanut käsimerkkejä ja nyt yritettiin päästä niistä irti. Esimerkiksi seisovan koiran käskeminen maahan niin, että samalla nostaa omat kädet ylös kohti kattoa. Oli yllättävän vaikeaa ainakin herra kaksoisvaliolle! Näitä on treenattava.
Kolmas juttu oli jalkojen välistä pujottelu. Kaikki osasi pujotella kun ohjaaja kävelee eteenpäin, niin katsottiin sellaista versiota missä ohjaaja kävelee taaksepäin ja koira pujottelee normaalisti (koira voisi tässäkin myös peruuttaa). Pienen hakemisen jälkeen löytyi, oleellisinta on aloittaa oikealla jalalla itse, muuten koira on välissä eikä pysty jatkamaan.
Viimeisenä vielä ihan lopussa ohjaajan ympäri kiertämistä. Kouluttajalla on eri käskyt "myötä" ja "vasta" myötä- ja vastapäivään tapahtuvalle pyörimiselle. Ohje oli opettaa ihan namilla houkuttelemalla, käsien liikkeestä olisi hyvä päästä jossain vaiheessa eroon, mutta esim. alokasluokassa sen voi vielä naamioida musiikin tahtiin heilumiseksi jos on tarvetta. Tässä on sitten erilaisia variaatioita kanssa, ohjaaja voi esim. pyöriä samaan tai eri suuntaan, hypähdellä tai mitä ikinä keksiikään. Tämä on myös sellainen sopivan yksinkertainen ja moneen paikkaan helposti ujutettava temppu, millä on hyvä pelastaa kisatilanne jos tapahtuu jotain outoa ja tarttee saada ohjelmasta uudelleen kiinni. :D Tämäkin tuli kotiläksyksi, harjoitella ensin toinen puoli valmiiksi ja sitten opettaa toinen suunta kanssa.
Musiikin löytäminen mua eniten kuumottaa, oman kärsivällisyyteni tuntien on hyvin mahdollista, että hermot menee totaalisesti ennen kuin mitään edes etäisesti sopivaa on löytynyt. En edes tiedä yhtään miten sitä edes ruvetaan etsimään, klikkaillaan youtubessa toisiinsa linkitettyjä biisejä? Kouluttaja sanoi, että kaikkien toko, agi, pk jne juttujen jälkeen hänestä koiratanssi on kaikkien vaikeinta. Osin juuri siksi, että se vaatii (ohjaajalta) ehdottomasti eniten töitä musiikin ja rekvisiitan parissa, osin siksi, että siinä on niin paljon liikkuvia osia ja mikään ei koskaan kuitenkaan mene kokeessa niin kuin olet treenannut ja kuvitellut. Hänen voittajaluokan koiran tämän hetken ohjelma sisältää kuulemma 92 eri käskyä, joten saa siinä koiraakin vähän kouluttaa! Joten jää nähtäväksi kuullaanko meistä koskaan tämän lajin parissa, ainakin nyt olo on ihan toiveikas kuitenkin, oli se ihan hauskaa ja erilaista mitä juuri hainkin.
5 kommenttia:
Mä tein silloin kun Limen kans enempi oltiin kiinnostuttu, niin juurikin niin että vietin youtubessa paljon aikaa. Kriteerini oli kylläkin se, ettei siinä saa laulaa. Sitten mulle vaan tuli mieleen jotain mahdollisia liikkeitä tiettyyn kohtaan jne. Kuuntelin sitä tiettyä biisiä monen monta kertaa, että onko se mahdollisesti sellainen, että kyllästyn kun joudun kuuntelemaan sen tuhat kertaa. Löysin kyllä sitten kuukauden jälkeen oikein sopivan ja se itseasiassa inspiroi vieläkin kun oli pakko käydä etsimässä se! :D
Mistä aloitit, klikkailitko jotain tiettyä teemaa tai suosikkibändiä tai jotain?
Mä katon paljon aasialaisia sarjoja, joissa on mun mielestä hyviä taustamusiikkeja. Joten alotin jonkun sarjan/leffan soundtrackistä. Jossain vaiheessa listalla soi minulle ihan tuntemattomiakin kappaleita, kunnes sitten yhdestä tutusta sarjasta löysin sopivan.
Olipa kiva lukea koiratanssista, inspiroiduin heti! Täytyy nimittäin myöntää, että asiasta yhtään mitään tietämättä sitä on aina pitänyt jotenkin höpö-höpö-juttuna, ilman että asiaa on sen syvällisemmin miettinyt. Mutta sehän kuulostaa tosi kivalta ja mukavan haasteelliselta! :) Eli jatkossa paljon tanssijuttuja, kiitos! :)
Koiratanssi kärsii varmasti samasta väheksyvästä leimasta kuin rally-tokokin! Sehän nyt on tosi helppoa ja kuka vaan onnistuu siinä, kun voi tehdä tosi hätäisesti sinne päin ja auttaa koiraa ja toistaa käskyjä ja ja ja. Rally vaikeutuu luokkanousujen myötä aivan hurjasti ja olen aika varma, että siinä on suhteessa vaikeampaa valioitua kuin tokossa. Koiratanssikin on varmasti laji, jota voi suorittaa tosi sinnepäin ja helpoilla jutuilla ainakin vielä alokasluokassa, mutta ei siinäkään esim. valioituminen tosiaan mikään ihan läpihuutojuttu ole. :D
Lähetä kommentti