tiistai 11. syyskuuta 2012

Tik-tak-tik-tak

Turun Käyttökoirakerhon SUMU:lle järjestämissä pk-rotumestaruuksissa, mudien ensimmäisissä. Mudeja osallistui kunnioitettavat 8kpl; 1 viestille, 2 hakuun ja 5 jäljelle. Jälkikoiria oli yhteensä 10kpl, hakukoiria 8kpl ja viestikoiria käsittääkseni 15kpl. Joka tapauksessa ihan hirveän iso koe ja sen myötä viisi tuomariakin!

Edellinen yö oltiin Ninan & con kanssa Tuorlassa. L tilttasi Helmistä kuten arvata saattaa, mutta hiljeni häkkiin kivasti ja yö meni hyvin. Aamulla oli sitten hässäkkää aamiaisen ja maksamisen suhteen mutta selvittiin lopulta oikein ajoissa koepaikalle. Ilmoittautumisen yhteydessä sai SUMU:n tarjoaman pillimehun, kunkin lajin mehut oli merkattu erikseen päälle esim. "JK3" ja "VK1". Otin siitä omasta läjästä siivosti sen reunimmaisen, ja kun ilmojen vastaanottaja sitten sanoi että mikä numero pohjassa, olin ihan että wtf... no se oli numerojen arvonta samalla siis. Eihän siinä, mutta olis sanonut etukäteen, niin olisin valinnut enkä ottanut reunimmaista! Olisin varmaan saanut kuudennella aistillani paremman kuin sen kuppasen kuutosen minkä nyt sain (haluaisin alkupään numeron) :D.

Jälkikoirat aloitti maastoilla. Järjestäydyttiin letkaan about numerojärkkään (turhaan) ja huristeltiin jonnekin 30km päähän Paimioon. Siellä venattiin vielä varmaan joku fakin tunti, ja sitten siirryttiin vähän matkaa venaamaan lisää. Jäljet 5 & 6 oli samassa paikassa ja vitonen oli paikallinen ja tiesi mihin pitää mennä, niin ajeltiin sen kanssa yhdessä. Siellä odoteltiin vielä joku puoli tuntia. Käytin koiran kusella ja hengasin autossa. Ei oo mun juttuja, olen huono odottamaan, olispa ollut edes jotain lukemista, pelkkä istuminen on tosi vaikeaa. Mudin häkki oli peitetty peitolla jotta se ei näe ulos, mutta paskat se silti makasi, vaan yritti nenä pitkällä kytätä.

Vihdoin tuli tuomari ja pari lähti ensin. Janat oli vastakkain tiellä ja olin luvannut pitää oman koiran autossa kunnes pari on kadonnut metsään, etten häiritse heitä. Otin sitten sen ulos, mutta turhaan, piti venata vielä 8min että koeaika tulee täyteen :P Koira takaisin autoon, mä siinä höpötin tuomarin ja koetoimitsijan kanssa.

Jana oli "suometsää". Koira nosti ehkä 20-30m kohdalla jäljen vasempaan ja lähti määrätietoisesti, mutta ennen kuin ehdin itse poistua sen perään, kutsuttiin takaisin janalle. Lähetin siitä uudestaan, nyt edettiin ihan takamerkille asti. Siellä koira tutkaili jälkeä oikeaan, mutta kääntyi itsenäisesti n. 5m jälkeen takaisin ja lähti jäljestämään vasempaan. Mitään ei kuulunut, joten sinne poistuimme. Janalta 34/40p, en tiedä mistä vähennys tuli. Säädöstä? Ei väärästä jäljestä saisi ottaa. Luulen sitä paitsi, että koira otti ilmavainun jo tuosta oikeasta. Ei takajäljestäkään saa ottaa, jos koira kääntyy itse ennen liinan loppumista? No oli miten oli.

Jäljellä koira eteni aika höyrypäänä, jotenkin se oli sellaista.. levotonta. Poukkoilevaa. Maasto oli niin karmeaa että oli pakko päästää liina käsistäni, se oli koko ajan jossain risussa kiinni. Suopohjaista, mutta maassa paljon sinne jätettyjä puunrunkoja/oksia, hirveetä rypemistä. Isoja ojia taidettiin ylittää ainakin neljästi. Kepit numero 1, 3 ja 4 se ilmaisi korrektisti itse. Kakkonen oli suopursujen keskellä, koira jäljesti ihan päältä, mutta ei vain huomannut sitä. Onneksi mä huomasin ja otin talteen. Ennen vitosta koira sähelsin ojan molemmin puolin, lenkitti ihme kuviota ja olin jo varma että meillä on hukka. Molskahdin itse tässä kohtaa toisella jalalla ojaan, toisen olin dipannut jo aiemmin (miksen voinut kastella vaan yhtä jalkaa? :P). Jälkeen päin kuulin, että jäljen tekijällä oli ollut ongelmia löytää ylityspaikkaa ojalle ja oli etsinyt sellaista kohtaa mistä pääsee yli - siksi koirakin pyöri siinä. Koira sai onneksi jäljestä kiinni, mutta meni vitoskepin yli, se oli heti siinä. Mäihä että osuttiin sille eikä koira nostanut jälkeä vasta sen jälkeen! Poimin senkin itse taskuuni. Sitten mentiin suoraan ja ihmettelin, että on jo viisi keppiä kun tuntuu tosi lyhyeltä matkalta vasta. Pian siellä häämöttikin tie, ja aloin vasta keräillä liinaa käsiini kun mudi oli jo polleana tiellä että wohoo siistii! Kutoskeppi oli jäänyt siihen, astuin melkein päälle itse. Tässä vaiheessa (VASTA!) ärähdin sitten että takaisin sieltä saatana, mitä sulla oikein jää tänne, haloo vähän pitäis keskittyä... se jälki oli kuulemma ollut lyhyehkö, koska tila vaan loppui ja ne ojat sen kun leveni. En ollut yhtään tyytyväinen, kaikki kepit joo mutta oikeastaan vaan kolme mitkä itse hyväksyin. Se on mun koiran homma nostaa ne, ei mun, perkele!

Aikaa meni 23/40min. Luovutettiin kepit ja odoteltiin Ninaa ja Helmiä jäljeltä ja ajettiin sitten peräkkäin takas koekeskukseen. Helmille jäljeltä samoin 164/170p :) Yksi mudi nosti kanssa kaikki kepit, kaksi keskeytti. Oli vähän sekoilua aikataulujen suhteen ja tottiskentällä venattiin turhaan katsomossa, kunnes selvisi että se toinen mudi on meille parina ja koska ollaan molemmat paikalla, voidaan jo aloittaa. Siispä koira kehiin. Tottisnumerot meni jälkien perusteella - se kutonen olikin hyvä koska parilla oli jälki nro kolmonen -> siitä ykkönen ja mä kakkonen. Mä paan mieluummin ensin paikallaoloon, jotta L kuulee paukut kertaalleen siinä.

Paikallaolo erinomainen. Ei edes jännittänyt juurikaan, piilo oli huussin takana, istuin siinä tuolilla auringossa :)

Seuruussa hieman taisi painaa/pompottaa aluksi, paukkuihin pikkasen säpsähti, loppua kohti hieman hyytyi, henkilöryhmässä paikoin jätätti. Erittäin hyvä.

Liikkeestä istumisessa haukotteli palatessani kohti. Tuomari oli tiukka ja toivoi että pitää istuessaan parempaa kontaktia ohjaajaan, ja "se ehti jopa haukutella siinä". No ei sillä tylsää ole, se rauhoittelee... miten vaan. Erittäin hyvä.

Liikkeestä maahan + luoksetulossa maahan musta normi plätsähdys, tuomari toivoi vielä nopeampaa. Luoksetuloon lähti kovaa ja meinasi hypätä päin, näin sen ja mulkaisin jotenkin riittävän tuimasti että ei hypännyt rinnalleni, vaan suoraan sivulle... hyvä.

Juoksusta seiso + luoksetulo muuten hyvä, mutta tuomari kaipasi kovempaa luoksetuloa. Mulle riitti hyvin. Taisi olla "vielä erinomainen" tai sitten eh?

Tasamaanouto mun silmään hyvä moiselle homopuudelille, tuomari kaipasi lisää voimaa palautukseen ja pitoon. Hyvä (?).

Hyppynoudossa törmäsi palautuksessa tosi törkeesti, erittäin hyvä. Ylivire ei haittaa mua yhtään, nautin siitä silloin kun sitä kokeessa on, alivire on paljon kurjempi ongelma!!

A-estenoudossa jotain säätöä, muistaakseni mälväsi luovutuksessa, silti vielä erinomainen.

Eteenmenoon lähti hyvin, mutta usko loppui kesken kaiken ja jäi taas seisomaan ja odottamaan ohjeita. En sanonut mitään, jatkoi itse, pian sain luvan käskeä maahan. Sekin olisi saanut kuulemma tapahtua nopeammin, ja toki eteneminen kerralla ja suoraan (nyt meni vähän vinoon vasempaan), (erittäin?) hyvä.

Yhteensä 90p. Arvostelun ajan herra kiljander kitisi, piippari, vinkui ja vonkui, ja väliin murisi parille. Herttaista. Lupaan puuttua siihen heti kun varsinaisessa tottiksessa ei ole enää viilattavaa, eli en koskaan. Vitun ärsyttävää se on silti, mutta kun sitä ei arvostella, niiiiin... se tietää pääsevänsä palkalle ja antaa kuulua.

Tässä vaiheessa oltiin jo tuloksessa kiinni :) Mä nyt en oikeastaan tee random tuloksella enää mitään, kun tavoitteena on ne ykköset, sillä on jo yksi kolmonen ja koulari. Toki SM:ejä varten voi kerätä, mutta en oo vielä päättänyt yritänkö edes päästä sinne ensi vuonna. Esineruutua piti muka venata mutta sitten ei pitänytkään. Oli huonot ohjeet, sinne olisi saanut mennä nonstoppina. No, koiralle tuli ihan hyvä tauko venatessa ja mä ehdin katsoa muiden tottiksia ja höpöttää mudistien kanssa, joita paikalla olikin varsin kiitettävästi!

Laskin, että tarvitaan esineistä 16p ykköstulokseen. Yksi esine täysillä työskentelypisteillä, tai kaksi esinettä. Mudille oli kokonainen maksalaatikko, vilautin sitä sille autolla ja sanoin, että tässä on sun palkka, yritä nyt tehdä mitä osaat. Esineruutuun piti kävellä joku 300-400m, koira oli ihan virkeän oloinen, vaikka päivä olikin ollut jo aika pitkä. Ruutu oli sammalmetsää, jossa jonkin verran korkeuseroja; kivenlohkareita ja lisäksi takaosa kohosi kalliolle. Ruutuun tultiin eri linjassa miten se oli, se oli "vasempaan" aika paljon vinossa. Tuuli ei ollut kovin voimakas. Lähetin ensin vasemmalta etukulmasta. Koira eteni ehkä 10m ja jäi ihmettelemään. Voi vittu, ajattelin minä, se ei vaan voi nyt alkaa jallittaa. Käskin nätisti "menevaan" ja huiskaisin kädellä. Lähti, joskin aika hämillään. Ehkä se ei yritä kusettaa, vaan sotkee nyt ruudun jäljen janalle jostain syystä? No, sai hajun keskellä edessä olevasta esineestä ja toi sen. Piristyi vähän tästä. Lähetn uudestaan vasemmalta edestä, halusin koiran menevät takarajalle asti. Jotain säätöä siinä vähän oli, mutta pian tuli esine vasemmasta takakulmasta. Haa, kaksi esinettä ja aikaa vielä hyvin! Siirryin noin puoliväliin etulinjaa ja lähetin siitä. Koira ei irronnut taakse ollenkaan. Kävi aika monta kertaa ulkona oikean sivurajan väärällä puolen ja pyöri siellä. Huusin sen ainakin kerran pois ja lähetin uudestaan, mutta sinne se vaan jotenkin aina meni. Oikea takanurkka kokonaan tsekkaamatta ja keski-takaosaa muutenkin! Siirryin ihan oikeaan etukulmaan ja huusin koiran samalla tulemaan luokse, ajattelin lähettää sen siitä, josko se menisi rajaa pitkin taakse asti. No kas kummaa, koira alkaa pyöriä ihan edessäni ja mäkin näen että siinä on harmaa villasukka, ihan etukulmassa! Onneksi en ehtinyt sanoa mitään, tai vahingossa nostaa sitä itse, vaan odotin vaan kädet ojossa hiljaa kun koira tarkensi ja nosti sen mulle. Vittu mitä kikkailua koko ruutu :D Työskentelystä täydet alun patistelusta huolimatta, ja kaikki esineet, eli 30/30. JUMALAUTA YKKÖNEN!

Yhteensä 284p, JK3, 1-tulos. Kaupan päälle vielä tuplarotumestaruus; erikseen palkittiin paras kolmosluokan koira ja parhaat yhteispisteet tehnyt koira, ja se molemmat oltiin me ;) Koularin sai JK1 Helmi 275p, HK1 Veikko 270p ja JK3 Pantse 253p. Ja töppösen KVA-kello se lähti tikittämään, aijai!

PS. Ninalle vielä kiitos kaikesta :) Myös alla olevasta kuvasta!Lemmikkipalstoilla PetTV:ssä video 25.9. asti. Kuvalinkit yhdistyksen sivuilla.

4 kommenttia:

Pinja kirjoitti...

On kyllä kaaaunis ja eritoten laadukas kuva:D Mutta ainoa! Rispektit teille, jälkimestarit!

laura kirjoitti...

Pääasia että pippeli saatiin piiloon (ilman photoshopia) ja vinkuna ei kuulu kuvasta ;D

Sit ku se käyttövalioituu ni luvataanko sille vähä Helmiä palkaksi, olis ehkä paras palkka mitä voi saada :D

Pinja kirjoitti...

Voi jestas sun kanssa! Pitäisköhän tätä kysyä tolta Helmiltä ensin:D Mitäpä Luksi luulet, että se vastaa, kun oot ensin pari vuotta sitä tässä ahdistellut:D

Tiia ja Arto kirjoitti...

Onnea!!